Μέθοδοι Μπέλφαστ στη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες ώρες η Βρετανία είναι η χθεσινή απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων (Cobra) να εξουσιοδοτήσει τη χρήση κανονιών νερού υπό πίεση από την αστυνομία.

Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας που το συγκεκριμένο μέσο καταστολής ταραχών σε αστικά κέντρα τίθεται στη διάθεση των αρχών. Τα οχήματα με αντλίες που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη διάλυση πλήθους στη Βόρεια Ιρλανδία. Καθώς, μάλιστα, το κύμα της ανεξέλεγκτης βίας εξαπλωνόταν από το Λονδίνο στα δυτικά Μίντλαντς, στο Λίβερπουλ και στην ευρύτερη περιφέρεια του Μάντσεστερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έσπευσε να απορρίψει κάθε «δήθεν», όπως τη χαρακτήρισε, ανησυχία ότι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα από την αστυνομία.

Δίχως να προβεί στην παραμικρή αναφορά στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που κατά ορισμένους αναλυτές πυροδότησαν εν μέρει τις ταραχές, ο κ. Κάμερον υποστήριξε ότι όλα όσα συγκλονίζουν τη Βρετανία από το βράδυ του Σαββάτου δεν αποτελούν πάρα «στυγνή εγκληματικότητα». Ο κ. Κάμερον έκανε λόγο περί τμημάτων της βρετανικής κοινωνίας που «δεν έχουν απλώς σπάσει, αλλά είναι βαριά άρρωστα» και δεσμεύτηκε πως η αντεπίθεση των αρχών για την πάταξη των ταραχοποιών στοιχείων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός συνέδεσε τις ταραχές με το «μεγάλο πρόβλημα των συμμοριών» και ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να ξεριζώσει την κουλτούρα της βίας από τους δρόμους της χώρας.

Στο μεταξύ, η δολοφονία τριών μουσουλμάνων σε προάστιο του Μπέρμιγχαμ από ομάδα ταραχοποιών εγείρει φόβους μετεξέλιξης των ταραχών σε φυλετικές. Οι τρεις άτυχοι άνδρες ασιατικής καταγωγής περιφρουρούσαν τα καταστήματά τους, φοβούμενοι ότι οι ομάδες των νεαρών που δρούσαν στις τριγύρω περιοχές θα τα λεηλατούσαν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον τέσσερις νεαροί, ανέπτυξε ταχύτητα και τους παρέσυρε για αρκετά μέτρα. Οι τρεις άνδρες και οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο φέρονται να είχαν διαπληκτιστεί λίγο νωρίτερα. Από την πλευρά της, η αστυνομία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι έχει συλλάβει έναν ύποπτο για τη δολοφονία και πως η έρευνα γύρω από το συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή και ενώ στο Λονδίνο επικρατούσε σχετική ηρεμία, ομάδες εξαγριωμένων νεαρών πυρπολούσαν αυτοκίνητα και λεηλατούσαν πολυκαταστήματα στην καρδιά του Μάντσεστερ. Στο γειτονικό Σάλφορντ, κουκουλοφόροι νέοι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, κατέστρεφαν ό, τι έβρισκαν μπροστά τους. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται για κάτι ούτε διακατέχονται από κάποιο συναίσθημα αδικίας», δήλωνε λίγες ώρες αργότερα ο υποδιοικητής της αστυνομίας του ευρύτερου Μάντσεστερ, Γκάρι Σιούαν. «Πρόκειται για ξεκάθαρες εγκληματικές ενέργειες, σε κλίμακα που δεν έχω συναντήσει ξανά στη σταδιοδρομία μου», τόνιζε ο ίδιος. Στη συνοικία Τόξτεθ του Λίβερπουλ, ομάδες νεαρών πυρπόλησαν δύο οχήματα της πυροσβεστικής και ένα περιπολικό, πριν λεηλατήσουν καταστήματα ρούχων και ηλεκτρικών ειδών. Στο Νότιγχαμ, παράλληλα, κουκουλοφόροι πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα, ενώ αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και μαγαζιά λεηλατήθηκαν. Από το περασμένο Σάββατο μέχρι χθες η αστυνομία είχε συλλάβει περισσότερα από 1.100 άτομα.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Οι ταραχές στη Βρετανία έχουν προκαλέσει ανησυχία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο γερμανικός Τύπος, μάλιστα, εκφράζει ανησυχία πως όσα συνταράσσουν τις τελευταίες μέρες τη Βρετανία μπορούν κάλλιστα να επαναληφθούν στο Βερολίνο και αλλού.

AFP, A.P., Reuters
Από : Καθημερινή