Αναδρομικό «ψαλίδι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Σημαντικά μειωμένες θα είναι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, καθώς σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει το 10% η περικοπή των μηνιαίων αμοιβών τους. Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ξεκινάει από τον Αύγουστο η παρακράτηση υπέρ της ανεργίας στις μεικτές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ύψους 2%, ενώ παράλληλα περικόπτεται κατά 50% το κίνητρο απόδοσης και μειώνονται αναδρομικά από τον Ιούλιο κατά 10% έως 30% άλλα 20 επιδόματα.
 

Η παρακράτηση υπέρ της ανεργίας θα έχει και αυτή αναδρομική ισχύ, αλλά από τις αρχές του έτους. Αυτό σημαίνει ότι στους τελευταίους πέντε μήνες του 2011 θα παρακρατηθεί η εισφορά υπέρ της ανεργίας που αναλογεί σε δώδεκα μήνες. Για παράδειγμα κάποιος που έχει μεικτές αποδοχές 1.500 ευρώ τον μήνα θα έχει μηνιαία παρακράτηση ύψους 30 ευρώ. Ομως, για τους επόμενους πέντε μήνες θα πρέπει να του παρακρατηθούν κι άλλα 210 ευρώ που αφορούν τους επτά πρώτους μήνες του έτους. Ετσι, για κάθε έναν από τους πέντε τελευταίους μήνες θα μειωθεί το εισόδημά του κατά 72 ευρώ.

Σε αυτή τη μείωση θα πρέπει να προστεθεί και η περικοπή του κινήτρου απόδοσης στο μισό, το οποίο ξεκινάει από 57 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τα 100 ευρώ, ανάλογα με το επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης των υπαλλήλων.

Επιπλέον των περικοπών αυτών, προχωράει και η αναδρομική περικοπή από την 1η Ιουλίου, 20 επιδομάτων. Η μείωσή τους θα ξεκινάει από 10% και θα φτάνει έως και το 30% και αφορά ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν κάθε μήνα υπάλληλοι των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί, δικαστικοί, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, καθηγητές των ΤΕΙ, ιατροί του ΕΣΥ, αρχιερείς, μουσικοί, ερευνητές κ. ά.

Να σημειωθεί ότι στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν δύο αλλαγές σε σχέση με τα όσα ορίζονταν στον νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Το ειδικό ερευνητικό επίδομα των καθηγητών Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας μειώνεται κατά 20% αντί για 15%, ενώ το επίδομα ειδικής απασχόλησης των στελεχών ενόπλων δυνάμεων, ελληνικής αστυνομίας, πυροσβεστικού και λιμενικού σώματος θα μειωθεί τελικά κατά 10% αντί 20%.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των περικοπών γίνεται αντιληπτό ότι ο υπάλληλος που προαναφέραμε με σύνολο τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων 1.500 ευρώ τον μήνα, θα έχει μηνιαία απώλεια εισοδήματος μέχρι το τέλος του έτους ύψους 100 - 150 ευρώ, που φτάνει περίπου στο 10% των μηνιαίων αποδοχών του.

Βάσει της χθεσινής εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, προχωράει η περικοπή:

– Κατά 30% το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων.

– Κατά 25% το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας, καθώς και ταχύτερης και αποτελεσματικότερης προώθησης των ερευνητικών προγραμμάτων των Ερευνητών και των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων.

– Κατά 20% το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου των ιατρών του ΕΣΥ, το ειδικό επίδομα ναυτικής εκπαίδευσης και μεταπτυχιακής έρευνας των μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού κ. λπ.

Πηγή : Καθημερινή