Θύελλα για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
Από : Τα Νέα

Εντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στην αγορά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου σε αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και σε χυμούς και αναψυκτικά, από το 13% στο 23%.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ «δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε λογική, αλλά προσωρινά αναγκαία». Ωστόσο επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μπουν λουκέτα σε επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει καταστροφή.


Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 77% (από το 13% στο 23%) από την 1η Σεπτεμβρίου έχει προκαλέσει πανικό στην αγορά. Οι επιχειρηματίες μιλούν για περίπου 120.000 θέσεις εργασίας που θα βρεθούν σε κίνδυνο το επόμενο διάστημα και απειλούν με στάση πληρωμών προς το ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Εστίασης Γιώργος Καββαθάς είπε ότι ο κλάδος εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι επιχειρηματίες του κλάδου να αποδίδουν φόρους και ΦΠΑ, εξηγώντας ότι «ούτως ή άλλως, οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες του χώρου είναι ένα βήμα πριν από τη φυλακή».

Στον τουρισμό. Παράλληλα και οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι το μέτρο πλήττει τον τουρισμό καθώς κάνει το ελληνικό τουριστικό πακέτο ακριβότερο και εξανεμίζει τα οφέλη από τη μείωση του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην οποία είχε προβεί προ μηνών η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τουριστικών επιχειρήσεων, επιπλέον 10% στον συντελεστή εστίασης θα αυξήσει 2%-3% το συνολικό κόστος του τουριστικού πακέτου. Να σημειωθεί ότι το κομμάτι της εστίασης συμμετέχει στο τουριστικό πακέτο κατά 20%-30%, ενώ οι ανταγωνίστριες προς την Ελλάδα χώρες διατηρούν τον ΦΠΑ στο συνολικό τους πακέτο μεταξύ 5% και 7%.


Επίσης θα αυξηθεί 10% το κόστος των επιπλέον καταναλώσεων τόσο των ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών της χώρας, διότι θα ακριβύνουν αντίστοιχα οι τιμές φαγητού και ποτού σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ. Οπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ, η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης 15%.

Να το ξανασκεφθεί. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών «να σκεφθεί ακόμα μία φορά τη χρησιμότητα εφαρμογής του μέτρου αυτού και να το αποσύρει. Αν θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να βοηθήσει την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προχωρήσει άμεσα όχι στην αύξηση αλλά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών».
Παρομοίως κινούνται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά αλλά και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης που ζητά από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης υπογραμμίζει τις αρνητικές συνέπειες στην αγορά από την αναπροσαρμογή του φορολογικού συντελεστή και τις σοβαρές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.