Καλούν τον πρωθυπουργό για μάρτυρα υπεράσπισης!

Στο εδώλιο θα καθίσουν στις 16 Νοεμβρίου έξι αγροτοσυν- δικαλιστές από την Κρήτη που κατηγορούνται ως πρωταγωνιστές των επεισοδίων που έγιναν στο λιμάνι του Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2009, κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι ίδιοι, όπως λένε, καλούν ως μάρτυρα υπεράσπισης το Γιώργο Παπανδρέου, που με την ιδιότητα, τότε, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πήγε στο λιμάνι του Πειραιά να συμπαρασταθεί στους αγρότες, δακρύζοντας μάλιστα από τα χημικά που έπεφταν σαν βροχή.

Ως γνωστό, οι Κρητικοί αγρότες το Φεβρουάριο του 2009 ανέβηκαν στον Πειραιά με τρακτέρ και φορτηγά για να κάνουν κινητοποίηση στην Αθήνα, διεκδικώντας τα αιτήματα τους. Με εντολή του τότε αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη παρενέβησαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και παρεμπόδισαν τους διαδηλωτές να φθάσουν στην Αθήνα ρίχνοντας χημικά. Εκείνοι έμειναν στο λιμάνι του Πειραιά για τρεις ημέρες και έφυγαν αφού αποχώρησαν τα ΜΑΤ.

Στην κινητοποίηση των αγροτών τη συμπαράσταση τους εξέφρασαν τότε όλοι οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης από την Κρήτη (επί κυβερνήσεως Ν.Δ.) και άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπουργοί σήμερα όπως ο κ. Ραγκούσης, Νομάρχες, Δήμαρχοι, πολιτικοί παράγοντες, ενώ δίπλα τους ήταν και ο τότε Νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας. Οι αγρότες τώρα λένε ότι θα τους καλέσουν μάρτυρες υπεράσπισης.

«Έχουμε αναφέρει και τον κ. Παπανδρέου ως μάρτυρα υπεράσπισης. Αφού εκεί ήταν και έκανε δηλώσεις!» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Ντισπιράκης.

Οι κατηγορούμενοι

Κατηγορούμενοι είναι ο τότε πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης, οι πρώην πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Ζ. Σπυριδάκης, Λασιθίου Στάθης Κορνάρος, Χανίων Ηλίας Χαλακατεβάκης και Ρεθύμνου Ζ. Κουκουλάκης. Επίσης κατηγορούμενος είναι ο τότε και νυν γ. γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Ντισπιράκης. Όπως αναφέρεται στην κλήτευση, δεν έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία των υπόλοιπων μελών της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών.

Κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, παρεμπόδιση απόπλου πλοίων, κίνδυνο σωματικής βλάβης σε επιβάτες και θα δικαστούν από το Β Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, στις 16 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά στο κατηγορητήριο αναφέρονται τα εξής:

«Α. Διατάραξαν την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους, από δε την πράξη τους αυτή μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο. Και ιδιαίτερα, οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι Ευστάθιος Κορνάρος, Ζαχαρίας Κουκουλάκης, Ηλίας Χαλακατεβάκης, Γιώργος Γωνιωτάκης ως μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Κρήτης, ο πέμπτος κατηγορούμενος Γιώργος Ντισπιράκης ως γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ και ο έκτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Σπυριδάκης ως πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, κατέλαβαν από κοινού με άλλους αγρότες και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Κρήτης τα στοιχεία των οποίων δεν διακριβώθηκαν, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, τους δρόμους εντός του λιμένος Πειραιάς.

Παρεμπόδισαν την πρόσβαση των επιβατών και των οχημάτων που επιθυμούσαν να επιβιβαστούν στα πλοία του προορισμού τους και διαταράσσοντας με τον τρόπο αυτό την ασφάλεια της συγκοινωνίας, από δε την πράξη τους αυτή μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και δη για τους χρήστες των ανωτέρω οδών εντός λιμένος – επιβάτες, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να διασπάσουν τον μπλόκο των αγροτών προκειμένου να επιβιβαστούν στα πλοία των προορισμών τους διέτρεχαν κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Β. Παρεμπόδισαν τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία που προορίζεται για την κοινή χρήση, τη χερσαία ζώνη λιμένος Πειραιά, παρεμποδίζοντας κάθε προσπάθεια αποβίβασης ή επιβίβασης των επιβατών ή οχημάτων στα πλοία με αποτέλεσμα να παραμείνουν ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των πλοίων ΚΡΗΤΗ 1 για Ηράκλειο, Πρέβελη για Ρέθυμνο, Φαιστός Παλάς για Ηράκλειο, ΛΑΤΩ για Χανιά, Μυτιλήνη για Χίο και στο Φαιστός Παλάς κατέλαβαν τον καταπέλτη παρεμποδίζοντας τη διέλευση των οχημάτων.

Αίνιγμα οι μάρτυρες κατηγορίας

Μάρτυρες κατηγορίας εμφανίζονται κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής και νησιών όπως η Χίος. Δεν αναφέρονται επαγγέλματα, πιθανόν να είναι επιβάτες και εικάζεται ότι είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται και για αστυνομικούς.

Το περίεργο είναι, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ότι μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας αναφέρονται και Κρητικοί από το Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία. Ορισμένοι κατηγορούμενοι λένε (με επιφύλαξη) ότι θυμούνται τα ίδια ονόματα και σε δίκες που έγιναν στο παρελθόν.

Τι λένε οι συνδικαλιστές

«Βρισκόμαστε κατηγορούμενοι επειδή οι τότε υπουργοί δεν διαχειρίστηκαν σωστά μια κατάσταση. Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης θα μπορούσε να μας είχε αφήσει να πάμε κανονικά στην Αθήνα για συλλαλητήριο. Άλλωστε μέχρι και στις Βρυξέλλες γίνονται αγροτικές κινητοποιήσεις με δεκάδες χιλιάδες αγρότες. Και ο τότε υπουργός Γεωργίας Σ. Χατζηγάκης θα μπορούσε να είχε δεχθεί στο γραφείο του αντιπροσωπεία μας αντί να διαρρεύσει ψευδώς ότι έφυγε για το εξωτερικό» αναφέρει ο κ. Σπυριδάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δε γίνονται τώρα αγροτικές κινητοποιήσεις αφού όπως λένε οι αγρότες τα προβλήματα αντί να λυθούν οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο κ. Σπυριδάκης είπε ότι «δεν είμαι τώρα συνδικαλιστής. Οι αγροτοσυνδικαλιστές έχουν την ευθύνη και το βάρος των κινητοποιήσεων. Κρίνουν και πράττουν».

Ο κ. Ντισπιράκης απαντώντας στην ίδια ερώτηση είπε ότι πράγματι οξύνονται τα προβλήματα, όμως θέματα προσωπικά τον κράτησαν το τελευταίο διάστημα μακριά από τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες. «Τώρα επανέρχομαι στην ενεργό συνδικαλιστική δραστηριότητα» κατέληξε ο κ. Ντισπιράκης.

Υ.Γ. από Πύθων : Έχουν δικαίωμα να ζητούν την προστασία από το αφεντικό τους, καθώς ο ίδιος τους ενθάρρυνε να κατέβουν στο λιμάνι του Πειραιά και τους υπερασπίζονταν τότε. Σήμερα τι άλλαξε άραγε; Γιατί ο "ρομπέν των δασών" της αγροτιάς άλλαξε προσωπείο;

agronews.gr