Γενιά των 700 ευρώ και στο Δημόσιο

Νέα γενιά των 700 ευρώ στον δημόσιο τομέα δημιουργεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από τον Οκτώβριο, καθώς κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αμείβονται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, θέτοντας τον πήχυ του εισαγωγικού μισθού στα 751,39 ευρώ. Έτσι, διαμορφώνεται μισθολόγιο δύο ταχυτήτων αφού ένας δημόσιος υπάλληλος που προσελήφθη τον Αύγουστο μπορεί να έχει ακόμα και διπλάσιες αποδοχές σε σχέση με έναν άλλο που θα προσληφθεί σε ανάλογη θέση μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Πλασκοβίτη, ο βασικός κορμός του μισθολογίου είναι έτοιμος. Κεντρική παράμετρο αποτελεί η καθιέρωση της προσωπικής διαφοράς, ενός έμμεσου τρόπου αντιστάθμισης της εξάλειψης των περισσοτέρων επιδομάτων προκειμένου να μην υπάρξουν νέες μεγάλες οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, η προσωπική διαφορά θα ενσωματώνει τα επιδόματα που θα περικοπούν αλλά όχι στο σύνολό τους, καθώς θα τεθεί πλαφόν για όσους λαμβάνουν πολύ μεγάλα επιδόματα.

Παράλληλα διαμορφώνονται και διαφορετικές ταχύτητες αύξησης των μισθών αφού οι ωριμάσεις θα δίνονται ανά δύο χρόνια στους χαμηλόβαθμους και ανά τρία χρόνια στη συνέχεια, τα μισθολογικά κλιμάκια δεν θα εξελίσσονται μέχρι το τέλος του εργασιακού βίου, παρά μόνο στους καταληκτικούς βαθμούς.


Επιπλέον, «εάν δεν προάγεσαι δεν θα παίρνεις ωριμάσεις» όπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το ενιαίο μισθολόγιο θα επεκταθεί στη συνέχεια και στις ΔΕΚΟ με αποφάσεις υπουργικές και των διοικήσεων.

Η προβλεπόμενη συνολική εξοικονόμηση από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αλλά και του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις» υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ έως το 2015.

Πηγή : Τα Νέα