«Βροχή» από λουκέτα στα καταστήματα

Ρεπορτάζ : Χρήστος Κολωνάς
Από : Έθνος

Η κρίση εξαναγκάζει χιλιάδες εμπόρους να προχωρούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Στο 40% φτάνει το ποσοστό σε ορισμένες περιοχές.

Καύσωνας... στην αγορά με "λουκέτα" σε εμπορικά καταστήματα, τα οποία σε ορισμένες περιοχές της χώρας αγγίζουν και το 40%. Δε γλιτώνει ούτε η Αθήνα. Στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου ή στην Τσακάλωφ περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις είναι κλειστές. Η οικονομική κρίση εξαναγκάζει χιλιάδες εμπόρους στο κλείσιμο των καταστημάτων τους.

Τα στοιχεία - σοκ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος Β. Κορκίδης, έρχονται να επιβεβαιώσουν το δημοσίευμα του "Εθνους" στις 6 Αυγούστου, το οποίο "χαρτογραφούσε" το "χθες" και το "σήμερα" της εμπορικής λεωφόρου Πεντέλης στο Χαλάνδρι αλλά και της οδού Πατησίων, ενώ αποκάλυπτε πως από το 2010 μέχρι και τώρα έχουν κλείσει 68.000 εμπορικές επιχειρήσεις.

Η έρευνα της ΕΣΕΕ περιλαμβάνει επικαιροποιημένα στοιχεία του Αυγούστου για τον αριθμό των εμπορικών καταστημάτων που έχουν κλείσει σε 10 μεγάλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κοζάνη, Βέροια, Εδεσσα και Τρίπολη).

Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Αρκεί να αναφερθεί πως στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 24% (23,4% για την ακρίβεια) από 17% που ήταν τον περσινό Αύγουστο.

Στη Σταδίου το 34% έχει βάλει "λουκέτο" και ακολουθούν η Ακαδημίας με 26%, η Ερμού με 25%, αλλά και στην Πατησίων φτάνουν στο 26%. Ρολά έχει κατεβάσει... το 24% των εμπορικών της Κηφισιάς, το 22% του Χαλανδρίου, το 18% των καταστημάτων της Καλλιθέας και της Ν. Ιωνίας.

Το πάλαι ποτέ αριστοκρατικό Κολωνάκι ζει... πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη φήμη και την ιστορία του σε ό,τι αφορά τα εμπορικά. Στην Τσακάλωφ το ποσοστό των καταστημάτων που έχει βάλει "λουκέτο" είναι στο 29%, στη Σκουφά έχει "σβηστεί" το 17% των επιχειρήσεων και στην Πατριάρχου Ιωακείμ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12,5%. Στο 20% από 10% έχει ανέβει σε σχέση με πέρυσι η αναλογία κλειστών - ανοιχτών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, με τους εμπορικούς δρόμους Εγνατία, Βενιζέλου και Β. Ολγας να έχουν πληγεί περισσότερο.

Στη Λάρισα δεν υφίσταται πια το 11,9% των καταστημάτων. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση, φτάνοντας το 15% από 12,3% τον Αύγουστο του 2010.

Στην πόλη της Καβάλας στο σύνολο των εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, τα κλειστά καταστήματα καλύπτουν το 14,7% του συνόλου.

Το κέντρο της Κοζάνης εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων αναλογικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στους εν λόγω εμπορικούς δρόμους. Αναλυτικά, στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων σχεδόν το 18,8% των επιχειρήσεων είναι κλειστές.

Στο 18% ανέρχονται τα κλειστά καταστήματα στην Εδεσσα, ενώ στη Βέροια το ποσοστό είναι 12,4%.

Στην Τρίπολη το ποσοστό κλειστών καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους του εμπορικού κέντρου φθάνει το 20%, ενώ σε λιγότερο κεντρικούς δρόμους εκτινάσσεται ακόμα και στο 40%.

Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ:
Οι επιπτώσεις

Τρεις σημαντικές επιπτώσεις επιφέρει το κλείσιμο των καταστημάτων όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.

Η πρώτη είναι η αύξηση της ανεργίας, που ήδη έχει φτάσει στο 16%.

Δεύτερη επίπτωση είναι η απώλεια εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τρίτη επίπτωση είναι ο αρνητικός αντίκτυπος στην κατοικία, καθώς ερημώνουν γειτονιές. Ταυτόχρονα και οι δήμοι χάνουν έσοδα.

ΕΜΠΟΡΟΙ
Πυρά κατά της αύξησης του ΦΠΑ

Κύμα αντιδράσεων στον εμπορικό κόσμο έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης για νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και μάλιστα στα σερβιριζόμενα είδη εστίασης.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιβαρυνθεί περαιτέρω ο καταναλωτής και ταυτόχρονα θα σημειωθεί νέα μεγάλη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων. Η ΕΣΕΕ επαναφέρει την πρότασή της για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20% ή στο 19%, καθώς και για τα προϊόντα (τρόφιμα, τουρισμός, εστίαση) από το 13% που είναι σήμερα να πέσουν στο 10% ή στο 9%.

Αντίθετο στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο και στον υφυπουργό, Π. Οικονόμου, η διοίκηση του ΕΕΘ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει για την αγορά η αναπροσαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου του φορολογικού συντελεστή από 13% σε 23%.

"Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, κάθε αύξηση της τάξης του 10% στο κόστος των καταναλωτικών αγαθών ή υπηρεσιών, σημαίνει αυτόματα και απώλεια κατά 15% στον συνολικό αριθμό των πελατών", δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μ. Ζορπίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του και για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στους επαγγελματίες. Ανάλογες όμως εκτιμά πως θα είναι οι επιπτώσεις και για την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.