Διελκυστίνδα με εγγυήσεις

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Μιχάλης
Από : Ελευθεροτυπία

Ως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει βρεθεί λύση για το θέμα των εγγυήσεων, διεμήνυσε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης, υπάρχει μια πρόταση που η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης επεξεργάζεται και νομίζω ότι θα ικανοποιήσει όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης», τόνισε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το καυτό θέμα των εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία και μαζί της και άλλες χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να συμμετέχουν στο β' πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο Γιουνκέρ διαβεβαίωσε ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν θα σταθεί εμπόδιο στην οριστικοποίηση του νέου προγράμματος καθώς και ότι δεν θα χρειαστεί μια έκτακτη σύνοδος των υπουργών της ευρωζώνης αφού, όπως είπε, το ζήτημα θα έχει διευθετηθεί το αργότερο στην ανεπίσημη σύνοδο του Eurogroup, στις 16 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία.

Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεση σε οποιεσδήποτε διμερείς συμφωνίες εγγυήσεων τονίζοντας ότι αυτές δεν είναι βιώσιμες. Αναγνώρισε όμως ότι το φινλανδικό αίτημα για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα ήταν γνωστό πριν από τη σύνοδο της 21ης Ιουλίου.

Τόνισε επίσης ότι η έκθεση της τρόικας που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου και ότι στη συνέχεια θα υπάρξει απόφαση της ευρωζώνης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ -που συμμετείχε και αυτός στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου- ζήτησε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να τηρήσουν κατά γράμμα την υπογραφή τους στην πρόσφατη απόφαση της συνόδου κορυφής για οικονομική αρωγή προς την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της φινλανδικής κυβέρνησης που έφερε χθες στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters, το Ελσίνκι έχει προτείνει στις τηλεδιασκέψεις, που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης για το θέμα των εγγυήσεων, τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε εταιρεία συμμετοχών, που θα συσταθεί στο Λουξεμβούργο, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για τη χορήγηση των νέων δανείων προς την Ελλάδα.

Το σχέδιο -που συντάχθηκε από τη φινλανδική πλευρά τον περασμένο Ιούνιο- προβλέπει ότι η λειτουργία της παραπάνω εταιρείας θα υπόκειται στη νομοθεσία του «ευέλικτου» Λουξεμβούργου, ενώ οι μετοχές της θα είναι στην κατοχή του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας -που διαχειρίζεται τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις. Ομως αυτές θα διατηρούνται σε θεματοφυλακή από ένα τρίτο μέρος.

Σύμφωνα με τη φινλανδική πρόταση, αν η αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας συμμετοχών δεν επαρκεί για τις απαιτήσεις εγγυήσεων ή αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνειά της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τότε η ιδιοκτησία των μετοχών θα μεταβιβάζεται άμεσα στα θιγόμενα κράτη-μέλη.

Στο σχέδιο προβλέπεται ακόμη η τιτλοποίηση παγίων στοιχείων που θα διακρατούνται από την εταιρεία του Λουξεμβούργου -με χρήση ταμειακών ροών οι οποίες θα προέρχονται για παράδειγμα από ένα αεροδρόμιο, ως εγγύηση για τα δάνεια.