Το παρασκήνιο του επικείμενου deal Vodafone - Wind

Επιβεβαίωθηκαν οι πληροφορίες για προχωρημένες συνομιλίες για εξαγορά της Wind Hellas από την Vodafone Hellas, με ανακοινώσεις των δύο εταιρειών χθες το απόγευμα. H συμφωνία κλείδωσε πριν από αρκετές εβδομάδες στο Λονδίνο ανάμεσα στα στελέχη της Vodafone Group και τους μετόχους της Wind Hellas.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, η συναλλαγή θα γίνει στο Λονδίνο και η Vodafone Group θα δώσει ως αντάλλαγμα στους ιδιοκτήτες της Wind Hellas, μετοχές της τις οποίες έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της λόγω του προγράμματος επαναγοράς μέρους του μετοχικού της κεφαλαίου .

Άλλωστε εμμέσως πλην σαφώς με την ανακοίνωση της η διοίκηση της Vodafone Hellas επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη πληροφόρηση, αναφέροντας ότι η συναλλαγή δεν θα γίνει με μετρητά .

Η ιστορία της εξαγοράς ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες στο Λονδίνο όταν οι επιτελείς του Vodafone Group έβλεπαν την ελληνική θυγατρική τους να χάνει συνέχεια μερίδια αγοράς και να συρρικνώνεται το περιθώριο κέρδους της.

Τότε απευθύνθηκαν σε επενδυτικές τράπεζες του City στο Λονδίνο με σκοπό να διερευνήσουν αν υπάρχει ενδιαφέρον για την πώληση της εν Ελλάδι θυγατρικής τους . Όμως οι επενδυτικές τράπεζες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν αγοραστές και αυτό λόγω της ύφεσης που πλήττει την Ελλάδα.

Για τη Vodofone Group υπήρχε μόνο μια λύση: να εξαγοράσει τον τρίτο παίκτη της αγοράς την WIND και έτσι μέσω οικονομιών κλίμακας να καταφέρει να αναστρέψει την πτώση των μεριδίων τους αλλά και την κερδοφορία τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που στο παρελθόν έχουν ασχοληθεί με αποτιμήσεις των εταιριών κινητής τηλεφωνίας , το μέγεθος των οικονομιών κλίμακας από τον πρώτο χρόνο της ενοποίησης θα είναι εντυπωσιακό αφού προβλέπεται υπάρξει μείωση δαπανών τουλάχιστον κατά 100 εκατομμύρια ευρώ! Ενδεικτικά, αναφέρουν τα ίδια τραπεζικά στελέχη ,ότι θα κλείσουν δεκάδες καταστήματα λιανικής - ειδικά αυτά που γειτνιάζουν -θα μειωθούν οι επενδύσεις στα δίκτυα (κεραίες και τηλεφωνικά κέντρα ,θα γίνει ενοποίηση του δικτύου τηλεφωνικής εξυπηρέτησής και τέλος - το πιο σημαντικό - θα υπάρξει γενναία μείωση του προσωπικού .

Βέβαια το μεγάλο και απρόβλεπτο εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής είναι η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία, όπως λένε κυβερνητικές πηγές , δύσκολα ή με πολλή πίεση, θα δώσει την έγκρισή της σε ένα τέτοιο εγχείρημα, αφού σε καμία ευρωπαϊκή αγορά δεν λειτουργούν μόνο δύο πάροχοι κινητής τηλεφωνίας. Αυτό - αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές - θα είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα δίπολο που ενδεχομένως θα έπληττε τα συμφέροντα των καταναλωτών λόγω του μειωμένου ανταγωνισμού .

Πηγή
: protothema.gr