Απολύσεις ετοιμάζουν 3 στις 10 εταιρείες

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Διαμαντίδης
Από : Ημερησία

Η μεγάλη υποχώρηση του τζίρου και η αυξημένη πρόθεση πραγματοποίησης απολύσεων αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, που βιώνουν έντονη αβεβαιότητα και προβληματισμό για το μέλλον. Ετσι ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) βρέθηκε τον Ιούλιο του 2011 στο χειρότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2010 και έκλεισε στο -45, ήτοι μία ανάσα από το -46, που αποτελεί το ιστορικό χαμηλό του. Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του, οι επιχειρήσεις δήλωσαν τον φετινό Ιούλιο σε ποσοστό 31% ότι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν απολύσεις, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 23% τον Ιούνιο του 2011 και 25% τον Ιούλιο του 2010.

Πτώση τζίρου

Παράλληλα οι απαντήσεις τους στο ζήτημα των προσλήψεων είναι οριακά θετικές με μόλις 3%, έναντι 0% τον Ιούνιο και 2% το Μάιο. Επιπλέον στο ζήτημα του τζίρου επισημαίνουν με 55% πως μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 43% τον Ιούνιο του 2011. Η ανησυχία τους αναδύεται και από την τοποθέτησή τους για το επίπεδο της γενικής κατάστασής τους, καθώς μόλις το 5% την κρίνει ως καλή τον φετινό Ιούλιο, έναντι 15% τον Ιούνιο και 11% τον περσινό Ιούλιο.

Αμετάβλητη παραμένει η απαισιοδοξία των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο, όπου μόλις το 8% βλέπει «φως στο τούνελ». Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Ιουλίου 2011 κατά κλάδο, η μεταποίηση-βιομηχανία και το εμπόριο ξεχωρίζουν για τις αρνητικές τοποθετήσεις τους σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα, σε σχέση με τις μεικτές επιχειρήσεις και τις παροχής υπηρεσιών.

Στο ζήτημα της απασχόλησης δεν υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας με ελάχιστη διάθεση προσλήψεων σχεδόν από όλους τους κλάδους, εκτός από αυτόν της παροχής υπηρεσιών.

Βιομηχανία

Η μεταποίηση-βιομηχανία κρίνει σε ποσοστό 59% πως η υφιστάμενη κατάστασή της είναι κακή, διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό πρόθεσης απολύσεων τον επόμενο μήνα και το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του τζίρου. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με τις απαντήσεις τους αναδεικνύουν την καλύτερη υφιστάμενη εικόνα, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους, καθώς ανθίστανται πιο αποτελεσματικά στην κρίση. Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας.