Αγριες νύχτες στο Λονδίνο(vid)

Ρεπορτάζ : Ματίνα Στέβη
Από : Ελευθεροτυπία

Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα το Λονδίνο παραδιδόταν χθες σε πρωτοφανείς για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ταραχές, αφού οι διαμαρτυρίες που μετατράπηκαν σε λεηλασίες το Σάββατο στα βόρεια προάστια Τότεναμ και Γουντ Γκριν, εξαπλώθηκαν από το βράδυ της Κυριακής και στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της πόλης και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Εως αργά χθες το βράδυ, κτίρια, καταστήματα και οχήματα καίγονταν στο Μπρίξτον, το Χάκνι, το Κρόιντον, το Πέκαμ και το Κλάπαμ, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας επεισόδια σημειώθηκαν ακόμα και στο κεντρικότατο Οξφορντ Σέρκους. Την ίδια στιγμή, διαμαρτυρίες και επεισόδια ξεκινούσαν και στην περιφέρεια, στις πόλεις του Μπέρμιγχαμ και του Λιντς.

Αρον άρον ο Κάμερον

Οι αστυνομικές δυνάμεις στο Λονδίνο φαίνονταν ανίκανες να περιορίσουν τα επεισόδια και με ανακοινώσεις τους στα ΜΜΕ παρακαλούσαν τους γονείς να «μαζέψουν τα παιδιά από τους δρόμους». Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αργά χθες το βράδυ αρνούνταν να γυρίσει στο Λονδίνο από την Τοσκάνη όπου παραθερίζει, αναγκάστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα να ανακοινώσει ότι θα επιστρέψει στη βρετανική πρωτεύουσα εσπευσμένα.

Υπενθυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη με το θάνατο του 29χρονου Μαρκ Ντούγκαν, πατέρα τεσσάρων παιδιών, από αστυνομικά πυρά στην περιοχή του Τότεναμ. Οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο νεαρός άνδρας παραμένουν νεφελώδεις, ενώ κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι εμπλεκόταν σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Η οικογένεια του νεκρού και δεκάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά έξω από το τοπικό τμήμα το Σάββατο το βράδυ, όμως, μέσα σε λίγη ώρα, η ειρηνική διαμαρτυρία μετατράπηκε σε βίαιη. Εκτιμάται ότι περίπου 200 άτομα παρεισέφρησαν στο πλήθος με σκοπό να δημιουργήσουν πανικό. Οι εικόνες από το Τότεναμ και το κοντινό Γουντ Γκριν ήταν δραματικές, με οχήματα και καταστήματα να παραδίδονται στις φλόγες και σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών και αστυνομικών.

Η έκρηξη των γκέτο

Ακόμα πιο δραματικές σκηνές σημειώθηκαν χθες το βράδυ. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα έχουν γίνει περισσότερες από 220 συλλήψεις, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να καταλάβει αν οι εξεγέρσεις και οι ταραχές που έχουν συγκλονίσει την πόλη είναι προϊόν οργανωμένου σχεδίου, κυρίως από νέους. Επικρατεί δε το σενάριο ότι ο συντονισμός των συμμετεχόντων γίνεται μέσω Τουίτερ και της πλατφόρμας άμεσων μηνυμάτων των κινητών τηλεφώνων «Μπλάκμπερι».

Και ενώ αναλυτές προσπαθούσαν να διαγνώσουν το κοινωνιολογικό προφίλ των επεισοδίων που έχουν καθηλώσει το Λονδίνο, οι πολιτικοί φαίνεται να αρκούνται στην ερμηνεία ότι πρόκειται περί «λεηλασιών και εγκληματικών ενεργειών», αγνοώντας τα υποβόσκοντα προβλήματα. Πάντως, τόσο οι τοπικές μαύρες και πολυεθνοτικές -κυρίως- κοινότητες που σπαράσσονται από τις ταραχές όσο και τα προοδευτικά στοιχεία της βρετανικής διανόησης και δημοσιογραφίας, απαιτούν να αντιμετωπιστούν άμεσα τα βαθύτερα ζητήματα που οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα.

Πρόκειται για περιοχές όπου η ανεργία είναι τουλάχιστον 2% υψηλότερη από το μέσο όρο του Λονδίνου, τα εισοδήματα σημαντικά χαμηλότερα, η εξάρτηση από κρατικές και δημοτικές παροχές -εν μέσω λιτότητας-, τεράστια και οι σχέσεις με την αστυνομία κακές. Η γκετοποίηση, περιθωριοποίηση και ποινικοποίηση ολόκληρων γειτονιών και κοινωνικών ομάδων, που οδήγησε σε φυλετικές και ταξικές εξεγέρσεις τη δεκαετία του '80 στο Λονδίνο, φαίνεται ότι χτυπά ξανά την πόρτα της βρετανικής πρωτεύουσας στη νέα περίοδο οικονομικής κρίσης και λιτότητας.

Δείτε σχετικό video :
http://www.youtube.com/watch?v=1yPZa8kBuIk&feature=player_embedded