Αλλη μια νύχτα, ένας νεκρός και 16.000 αστυνομικοί

Ρεπορτάζ : Ματίνα Στέβη
Από : Ελευθεροτυπία

Με 16.000 αστυνομικούς και το ενδεχόμενο να γίνει χρήση πλαστικών σφαιρών και κλομπ, το Λονδίνο αντιμετώπισε την τέταρτη νύχτα των πρωτοφανών ταραχών που έχουν συνταράξει τη βρετανική πρωτεύουσα αλλά και άλλες πόλεις της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επέστρεψε εκτάκτως από τις διακοπές του στην Τοσκάνη χθες το πρωί, συγκάλεσε σύνοδο της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Cobra και ανακοίνωσε ότι ανακαλούνται όλες οι άδειες αστυνομικών για να ενισχυθούν οι δυνάμεις στο Λονδίνο. Ο κ. Κάμερον ανακοίνωσε επίσης την ανάκληση των βουλευτών την Πέμπτη, ώστε να πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο, σχετικά με τα επεισόδια.

Ο κ. Κάμερον δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση, αφού κατακεραυνώνεται από εχθρούς και φίλους για τη διαχείριση της κρίσης. Επιμένοντας συντηρητικά, και χωρίς να δείχνει ότι αναγνωρίζει οποιαδήποτε κοινωνική διάσταση στις ταραχές, ο Βρετανός πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους «εγκληματίες που λεηλατούν και βανδαλίζουν», λέγοντας ότι «αν είστε αρκετά μεγάλοι για να κάνετε το έγκλημα, είστε αρκετά μεγάλοι για να πληρώσετε το τίμημα». Δεύτερο έκτακτο συμβούλιο Cobra προγραμματίζεται για σήμερα το πρωί στις 9 τοπική ώρα.

Ο πρώτος νεκρός

Την ίδια στιγμή, ένας 26χρονος άνδρας που πυροβολήθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Κρόιντον το βράδυ της Δευτέρας, υπέκυπτε στα τραύματά του. Επίσης, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων για την Αστυνομία, η οποία ερευνούσε τις συνθήκες, υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο 29χρονος Μαρκ Ντούγκαν στο Τότεναμ την περασμένη Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι ο Ντούγκαν σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού στο στέρνο. Ο ίδιος δεν είχε ανοίξει πυρ εναντίον των αστυνομικών που τον καταδίωκαν, όμως στον τόπο της μοιραίας συμπλοκής βρέθηκε παράνομο όπλο, το οποίο είχε οπλιστεί και ήταν έτοιμο για εκπυρσοκρότηση. Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος του κ. Ντούγκαν και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες το βράδυ του Σαββάτου στο Τότεναμ σήμαναν την αρχή των επεισοδίων στο βόρειο Λονδίνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, 111 αστυνομικοί και πέντε σκυλιά στην υπηρεσία τους έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Αναφέρονται περισσότερες από 500 συλλήψεις, ενώ χθες οι πρώτοι νεαροί που συμμετείχαν στα επεισόδια βρέθηκαν ενώπιον δικαστηρίου.

Η αστυνομία έχει επίσης αναρτήσει σε ειδική ιστοσελίδα βίντεο από κύκλωμα κλειστής τηλεόρασης και φωτογραφίες ατόμων που θεωρούν ότι συμμετείχαν στα επεισόδια. Οι αρχές έχουν δεχτεί σκληρή κριτική γιατί, σύμφωνα με πολλούς, αντέδρασαν με καθυστέρηση στα γεγονότα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο βράδυ των ταραχών επιχειρούσαν περίπου 1.700 άτομα, ενώ το βράδυ της Δευτέρας 6.000.

«Αγαπώ το Λονδίνο»

Η «Ε» μίλησε με αστυνομικούς στην περιοχή του Νότινγκ Χιλ χθες τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια επεισοδίων εκεί, οι οποίοι ήταν σε βάρδια «εδώ και 20 ώρες» και είχαν πραγματοποιήσει συλλήψεις. Γίναμε αυτόπτες μάρτυρες βανδαλισμών και λεηλασίας καταστημάτων ένδυσης και τροφίμων στην περιοχή του Πορτομπέλο στο δυτικό Λονδίνο, καθώς και πυρπόλησης οχημάτων.

Με σύνθημα «Αγαπώ το Λονδίνο», εκατοντάδες πολίτες συντονίστηκαν μέσω Τουίτερ και συναντήθηκαν σε πολλά προάστια, όπου βοήθησαν τους κατοίκους να καθαρίσουν τις γειτονιές τους, από τις καταστροφές των ταραχών. Η ειρωνεία είναι ότι μέσω Τουίτερ και της πλατφόρμας άμεσων μηνυμάτων των κινητών Μπλάκμπερι πραγματοποιήθηκε και ο συντονισμός των λεηλασιών.