Ο Πρόχοροφ θα σώσει την Ελλάδα

Ρεπορτάζ : Θανάσης Αυγερινός
Από : Ελευθεροτυπία

Προωθημένες απόψεις για την ενσωμάτωση της Ρωσίας και της Ε.Ε. σε μια νέα Μεγάλη Ευρώπη με νόμισμα το ευρώ διατύπωσε ο ανερχόμενος πολιτικός αστέρας και μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ, πρόεδρος του κόμματος «Δίκαιη/Δεξιά Υπόθεση», που επιδιώκει να προσελκύσει το κεντροδεξιό-φιλελεύθερο εκλογικό κοινό της χώρας.

Παρουσιάζοντας το προεκλογικό του πρόγραμμα, εν όψει των εκλογών του Δεκεμβρίου, ο Πρόχοροφ υποστήριξε ότι η Ρωσία πρέπει να προσανατολιστεί περισσότερο προς την Ευρώπη και να επιδιώξει να ενταχθεί στη Συνθήκη Σένγκεν και στην ευρωζώνη, απαρνούμενη το ρούβλι.

«Σκοπός, η Ρωσία να γίνει ηγέτιδα δύναμη μέσα στην Ευρώπη σε 7-10 χρόνια», αλλά και να διασωθούν «πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρχής γενομένης από την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Πρόχοροφ, δηλώνοντας οπαδός της «παλιάς νέας ιδέας» για μια Μεγάλη Ευρώπη, από τη Λισαβόνα ώς το Βλαδιβοστόκ, η οποία θα καταλάβει μία από τις τρεις θέσεις μεταξύ των μελλοντικών παγκόσμιων κέντρων, ένα από τα οποία θα είναι οι ΗΠΑ και η Λατινική Αμερική και η Κίνα, με τις υπόλοιπες χώρες της Ασίας.

Μηχανισμός ενοποίησης

Ο Πρόχοροφ ζήτησε να δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος μηχανισμός ενοποίησης Ρωσίας και Ε.Ε. και δήλωσε πρόθυμος να εργαστεί γι' αυτόν, ακόμη και από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας «υπό τον νέο πρόεδρο».

Στα 46 του χρόνια ο Πρόχοροφ κατέχει φέτος την τρίτη θέση στη λίστα των πλουσιότερων Ρώσων κατά το περιοδικό «Forbes» και διαψεύδει επανειλημμένως στις συνεντεύξεις του ότι η απόφασή του να ηγηθεί του μικρού κόμματος της «Δίκαιης/Δεξιάς Υπόθεσης», εν όψει των εκλογών του Δεκεμβρίου, υπαγορεύθηκε από το Κρεμλίνο, όπως πιστεύει ένα μεγάλο μέρος παρατηρητών, ειδικά του φιλελεύθερου χώρου.

Πάντως, το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» χαρακτήρισε «μυθολογικές» τις απόψεις Πρόχοροφ, προειδοποιώντας ότι «ακόμη κι αν μας καλέσουν στην ευρωζώνη δεν θα έπρεπε να χαιρόμαστε, αφού αυτό θα σημάνει την απώλεια της κυριαρχίας μας».