Μπαρνιέ : "Όχι μόνο λιτότητα αλλά και ανάπτυξη"

Για την υπέρβαση της κρίσης δεν επαρκεί η λιτότητα και οι περιοριστικοί όροι, «ακόμη και όταν είναι αναγκαίοι», αλλά «πρέπει να μιλάμε και για ανάπτυξη» σχολιάζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ.Παπανικολάου. Όσον αφορά συγκεκριμένα τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, ο επίτροπος είπε χαρακτηριστικά πως «δεν θα πρέπει να διοχετευθούν μόνο στις τράπεζες, αλλά και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που ανακύπτουν από τη νέα δανειακή σύμβαση και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αναπτυχθεί αν δώσει βάρος στην ενίσχυση του τουρισμού και των παρεμφερών υπηρεσιών.

Στην επερώτησή του, ο Γ.Παπανικολάου ρωτούσε «τι απέγινε το Σχέδιο Μάρσαλ» για την ελληνική ανάπτυξη. Ο επίτροπος απάντησε: «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για λιτότητα, εποπτεία. Δεν μπορεί να μιλάμε με περιοριστικούς όρους, ακόμα και αν αυτοί είναι αναγκαίοι. Πρέπει να μιλάμε και για ανάπτυξη. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα και για τις υπόλοιπες χώρες».

Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε πως τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο τον τραπεζικό τομέα και τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά την ανάκαμψη της οικονομίας, ειδικά στους τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τομέας των υπηρεσιών και ιδίως εκείνος του τουρισμού.

«Η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία για τις υπηρεσίες, που σήμερα συζητάμε, είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα σας και εγώ, από την πλευρά μου, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό να εφαρμοσθεί επιτυχώς για την Ελλάδα, μαζί με την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.