Υποχώρηση Παπαϊωάννου μετά την αποχώρηση ΝΔ-ΛΑΟΣ

Ο υπουργός δικαιοσύνης μετά από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό άλλαξε το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που ήταν και η αιτία της αποχώρησης ΝΔ-ΛΑΟΣ.

Οι αλλαγές Παπαϊωάννου:

Απολύονται με όρους
Α) κατάδικοι με ποινές φυλάκισης έως 3 χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει το 1/3 ποινής
Β) από 3-5 χρόνια συμπεριλαμβανομένου και της κάθειρξης αφού εκτίσουν 1/5 ποινής.
Γ) αποσύρεται διάταξη για κάθειρξη άνω των 5-10 ετών.
Η χρονική διάρκεια ισχύος επεκτείνεται από 5-10 μήνες.

Τελικά το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ''παρών''.

Τι είχε προηγηθεί:

Κυβερνητικό ρήγμα στη συνοχή της Κυβέρνησης επέφερε το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ειδικά και μετά το χθεσινό λουκέτο που έβαλαν οι διευθυντές των φυλακών Κορυδαλλού, Χαλκίδας και Τρίπολης, καθώς Ν.Δ. και ΛΑΟΣ αποχώρησαν από τη συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Νίκου Δένδια και του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου να διευκρινίσει αν θα αλλάξει το άρθρο 1, δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο αλλά στο τέλος της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ ζητούν να έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης όσοι εκτίουν ποινές το πολύ μέχρι 5 έτη, ενώ η διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης αφορά στους έγκλειστους για αδικήματα που επισείουν ποινή από 5-10 χρόνια.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπαιωάννου ο οποίος έστρεψε τα βέλη του κατά του Προέδρου της Ν.Δ. καταλογίζοντας του πως θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα.

«Ανοίξαμε άλλες καταστάσεις, επικίνδυνους δρόμους… Αναλαμβάνουν την ευθύνη τους απέναντι στο λαό» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος πάντως με την έναρξη της συνεδρίασης είχε δηλώσει πως είναι ο τελευταίος που θα θέσει σε αμφισβήτηση τη συνοχή της Κυβέρνησης και είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε αλλαγές, έτσι ώστε αυτό το νομοσχέδιο να το ψηφίσουν και τα 3 κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σύσκεψη με τα κυβερνητικά στελέχη του ΛΑΟΣ συγκαλεί εκτάκτως για τις 10:30 το πρωί στα γραφεία του κόμματος, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης.

Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η εξέταση των δεδομένων που προέκυψαν από την πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάνου να περάσει το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Στενός συνεργάτης του κ. Καρατζαφέρη ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο πρόεδρος του κόμματος ''είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με τις μεθοδεύσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και ειδικά με τον κ. Παπαϊωάννου και την εμμονή του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που διχάζει τη Βουλή σε μια στιγμή που απαιτείται ενότητα, ενόψει μιας σκληρής διαπραγμάτευσης για τη χώρα''.

Το ίδιο στέλεχος δεν απέκλεισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μια πιθανή αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση, εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμείνει στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Μάλιστα ο κ.Καρατζαφερης είπε πως στην σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό την Κυριακή είχαν συμφωνήσει πως αυτό το άρθρο δεν θα ερχόταν σήμερα στην Βουλή.

Μετά το όχι λοιπόν στο νομοσχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου για την απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία τώρα ήρθε και το δεύτερο χτύπημα στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση από την πλευρά του πρωθυπουργού μετά και από αυτή την "ασυμφωνία" των βουλευτών των κομμάτων που τον στηρίζουν.
Πηγή