Παρακράτηση των αναδρομικών στις συντάξεις από τον Μάιο

Της Χριστίνας Kοψίνη
Από : Καθημερινή

Aπό την καταβολή της σύνταξης του Μαΐου θα ξεκινήσει η παρακράτηση των αναδρομικών στις συντάξεις σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 6 στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης του ν.4046/2012». Κατ' αρχάς, σύμφωνα με το άρθρο 1 του σχεδίου Νόμου, το οποίο αναμένεται εντός της ημέρας να κατατεθεί στη Βουλή, η αναδρομική παρακράτηση του 12% στις κύριες συντάξεις για τα ποσά που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ θα γίνει σε 8 ισόποσες δόσεις με την τελευταία τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης του 12% θα γίνεται επί του συντάξιμου ποσού που προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των προηγούμενων περικοπών (της εισφοράς αλληλεγγύης, της επιπλέον εισφοράς του 2011 και της τρίτης μείωσης που επιβλήθηκε με το μεσοπρόθεσμό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής). Η μείωση αφορά όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις (πλην του ΝΑΤ για τις οποίες ορίζεται 7% περικοπή επί του καταβαλλόμενου ποσού της σύνταξης). Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους τραπεζών, η περικοπή θα υπολογιστεί στο 50% του συνολικού ποσού (κύριας και επικουρικής) που προκύπτει από τις καταβολές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΕΤΑΤ σε όλους όσοι εντάχθηκαν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Σύμφωνα με το άρθρο 6, οι μειώσεις (από 10% έως 20% στα καταβαλλόμενα ποσά των επικουρικών συντάξεων άνω των 200 ευρώ) αφορούν τους εξής επικουρικούς φορείς: ΕΤΕΑΜ, τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ:

- Για ποσά επικουρικών συντάξεων έως 250 ευρώ, η μείωση θα είναι 10% επί του συνολικού ποσού. Το εναπομείναν ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 200 ευρώ.

- Για ποσά επικουρικών συντάξεων από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ η μείωση θα είναι 15%. Το ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 225 ευρώ.

- Για ποσά από 300,01 ευρώ και άνω, η μείωση επί του συνολικού ποσού θα είναι 20%. Το ποσό της μείωσης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 255 ευρώ.

Ενιαίο Ταμείο επικούρησης

Επίσης χθες κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και η νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου επικούρησης. Έναρξη λειτουργίας του ορίζεται η 1η Ιουλίου 2012.

Το ΕΤΕΑ λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1-1-2001 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-2000 για τον χρόνο ασφάλισης από 1-1-2015 και εφεξής. Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο των κατηγοριών αυτών τηρούνται σε ατομικές μερίδες.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας δύνανται να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ μέχρι 31.12.2012, (μετά σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης) και άλλα επικουρικά Ταμεία.

Στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ υπάγονται υποχρεωτικά:

α) οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον Ιδιωτικό, Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στις Τράπεζες και τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΕΑ,

β) οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων - τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ.

Το ποσό εισφοράς υπολογίζεται σε ποσοστό 3% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζόμενου. Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κατά 1,25% για τον ασφαλισμένο και κατά 0,75% για τον εργοδότη και για τους υπαγόμενους στα υπερβαρέα επαγγέλματα κατά 1% για τον ασφαλισμένο και 2% για τον εργοδότη.

Ελεγκτικό Συνέδριο

Συνταγματικές κρίθηκαν, κατά πληροφορίες, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπουν περικοπές σε συντάξεις κύριες και επικουρικές, ενώ το μόνο σημείο για το οποίο οι δικαστές διατήρησαν επιφυλάξεις αφορά την αναδρομικότητα του μέτρου, η εφαρμογή δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου του 2012.