Κατάρρευση των εισπράξεων του ΦΠΑ κατά 18,7% τον Ιανουάριο

Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Απόκλιση ενός δισ. ευρώ παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον πρώτο μήνα του έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Τα έσοδα κατέγραψαν μείωση 7% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό προβλέπει αύξηση 8,9%. Χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα των εισπράξεων του Δημοσίου από τον ΦΠΑ οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 18,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο Ιανουάριο του 2011.

Η ελληνική οικονομία κινείται για τα καλά στη δίνη της ύφεσης, καθώς η καθίζηση της αγοράς σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας οδήγησαν στη μείωση των εισπράξεων ΦΠΑ στα 1,85 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012, από 2,29 που ήταν τον Ιανουάριο του 2011.

Αυτό προκύπτει από προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος είναι ο κατ’ εξοχήν φόρος που δείχνει την εικόνα της αγοράς αλλά και την έκταση της φοροδιαφυγής. Η αρνητική αυτή εξέλιξη δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό για το βάθος της ύφεσης το 2012, πόσω μάλλον όταν αναμένονται νέα επώδυνα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση των αποδοχών που θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης. Το εκρηκτικό αυτό μείγμα δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, διότι τις υστερήσεις θα κληθεί το οικονομικό επιτελείο να τις καλύψει με νέα μέτρα το καλοκαίρι.

Οπως όλα δείχνουν, ο προϋπολογισμός του 2012 (προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 8,9%) αναμένεται να αναθεωρηθεί σύντομα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την εκτίμηση ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη από 2,8% και θα προσεγγίσει το 3,5%-4%.

Η κατάρρευση των εισπράξεων του ΦΠΑ αποδίδεται από υπηρεσιακά στελέχη και στα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αρκετές από τις οποίες επιλέγουν να μην αποδώσουν τον ΦΠΑ στο Δημόσιο για να καλύψουν άλλες ανάγκες ρευστότητας (π.χ. μισθούς, ενοίκια κ.ά.). Την ίδια στιγμή η κρίση πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, συρρικνώνοντας σημαντικά το «επιχειρείν».

Εκρηξη των λουκέτων

Ο περιορισμός του τζίρου στην αγορά, η έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών, η μη απόδοση των αναλογούντων φόρων στο ελληνικό Δημόσιο και η ανασφάλεια των επιχειρήσεων οδηγούν σε αλλαγή του επιχειρηματικού σκηνικού, με τις νέες επιχειρήσεις να λιγοστεύουν χρόνο με τον χρόνο και αρκετές να αποχωρούν από το προσκήνιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2011 καταγράφηκε μείωση των ενάρξεων επιχειρήσεων, ενώ αντίθετα διευρύνονται τα λουκέτα. Συγκεκριμένα, το 2011 έκλεισαν 111.000 επιχειρήσεις, ενώ από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι ενάρξεις ανέρχονται σε 75.000, κυρίως από νέους ελεύθερους επαγγελματίες και λιγότερο για επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, προσπάθειες να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το σύστημα elenxis καταβάλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτό το διάστημα γίνονται βελτιώσεις του συστήματος και εντός του πρώτου εξαμήνου θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή:

– Στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Μάλιστα, το ΣΔΟΕ θα διενεργεί ελέγχους αποκλειστικά και μόνο με βάση τα στοιχεία που θα προκύπτουν από το σύστημα elenxis.

– Σε 8 από τα 16 τμήματα της Οικονομικής Επιθεώρησης.

– Σταδιακά στα μεγαλύτερα τελωνεία της χώρας.

– Σε 36 ΔΟΥ στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλο ελεγκτικό ενδιαφέρον.

– Στις 5 κεντρικές διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών.