Βέρνερ Χόιερ : "Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ"

Η Ελλάδα χρειάζεται «Σχέδιο Μάρσαλ», πέρα από το αναπόφευκτο πρόγραμμα λιτότητας, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Χόιερ εξηγεί ότι μόνο με ένα «σχέδιο Μάρσαλ» μπορεί να επιστρέψει η ανάπτυξη και σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια: «Την περασμένη χρονιά δώσαμε δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στην πραγματική οικονομία. Θέλουμε φέτος να το επαναλάβουμε» τονίζει.

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα της Τράπεζας, o κ. Χόιερ επισημαίνει ότι θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζουν ευκολότερα τις επιχειρήσεις, αλλά και στην συνεργασία της Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή έργων υποδομής, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, η οποία -όπως είπε- θα ξεκινήσει πολύ γρήγορα.

Για να γίνει αυτό όμως ο πρόεδρος της ΕΤΕπ ζήτησε  αύξηση της κεφαλαιακής της βάσης κατά 5-10 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Τράπεζας και προτείνει την επιστροφή στα κράτη-μέλη, μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων, των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν απορροφήθηκαν.

Υ.Γ. από Πύθων : Αφού μας εξαθλιώσουν και εξασφαλίσουν τις εγγυήσεις ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα, μπορεί και να μας κάνουν την χάρη να κόψουν αυτό το περιβόητο ευρωομόλογο...