Αντ. Σαμαράς: "Τα πράγματα είναι δύσκολα, προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο"

"Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, υπάρχει ακόμη ένα θέμα με τις συντάξεις" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού μετά την διακοπή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

"Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και μάλιστα σκληρά" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης θέση που πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιτότερο". Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όλες τις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη διακόπηκε μετά την επιμονή του κ. Σαμαρά να μην υπάρξει οριζόντια περικοπή στις επικουρικές συντάξεις και να μην μεταφερθεί το πρόβλημα στις κύριες.

Ο κ. Σαμαράς είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στα γραφεία του κόμματος ενώ ανέβαλε την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος παρότι τα μέλη της τον περίμεναν από το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ να πάει ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις συζητήσεις του κ. Παπαδήμου με την Τρόικα. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ:

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ξέρω ότι, για ορισμένους, είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται. Και να διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρέπει για τον απλό τον κόσμο.

Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Αυτό έκανα, αυτό θα κάνω.

Υπάρχει ένα θέμα ακόμα. Έχει να κάνει με τις συντάξεις.

Αυτές τις ώρες τις δύσκολες πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο, τον συνταξιούχο. Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω, δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά. Και ουδόλως με ενδιαφέρει, αν διάφοροι αυτή τη θέση την παρεξηγούν. Και προσπαθούν να τη δικαιολογήσουν διαφορετικά.

Η θέση αυτή είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης και είναι θέση που πρέπει κανείς να έχει σε τέτοιες ώρες κρίσεως, μεγάλης κρίσεως, μεγάλου πόνου του κόσμου.

Γι’ αυτό και οι συντάξεις έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Τα πράγματα, όμως, είναι δύσκολα και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση. Θα τη συνεχίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιμένετε στο σύνολο των συντάξεων ή μόνο στις επικουρικές;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Για όλες τις συντάξεις γίνεται αυτή η συζήτηση.

Πηγή