Σαμαράς: Κοινή στρατηγική στην ΑΟΖ

H ύπαρξη υποθαλάσσιου πλούτου για Kύπρο και Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής στα ζητήματα οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχε μια εκτενή συζήτηση γύρω από το θέμα της ΑΟΖ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει αντίστοιχες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως εκείνες που ανέλαβε με την αναγνώριση της ΑΟΖ ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος».

«Άλλωστε, ο κοινός αυτός παρονομαστής της ύπαρξης υποθαλάσσιου πλούτου για τις δύο χώρες, δείχνει και το βάθος μιας κοινής στρατηγικής που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στα ζητήματα αυτά της οικονομίας», κατέληξε.

«Μπορεί να είμαστε δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες, όμως, Ελλάδα και Κύπρος ανήκουμε στο ίδιο έθνος. Και αυτό κάνει τη συγκίνηση πολύ μεγαλύτερη και την ανάγκη στήριξης του αγώνα του κυπριακού λαού ακόμη μεγαλύτερη. Ενός αγώνα που πρέπει να δικαιωθεί για μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και βεβαίως τον τερματισμό της ξένης κατοχής», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Ανέφερε ότι επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, το Κυπριακό για μας παραμένει κορυφαίο ζήτημα στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ο κ. Σαμαράς θα έχει το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις με την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Βουλής και το ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Απόψε θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.