Προτάσεις σοκ - από Τομσεν για το φορολογικό σύστημα

Φορολογικά μέτρα-σοκ που αναμένεται να καταστρέψουν οριστικά την ελληνική οικονομία και να διευκολύνουν την οικονομική κατοχή της χώρας μας από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα προερχόμενα από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τις λοιπές ισχυρές οικονομικά χώρες-δανειστές έχουν προτείνει στον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο από τον περασμένο Οκτώβριο τα στελέχη του τεχνικού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είχε καλέσει για παροχή τεχνικής βοήθειας και συμβουλών η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Έκθεση – καταπέλτης

Σε μια έκθεση-μαμούθ 114 σελίδων οι τεχνοκράτες υπάλληλοι του ΔΝΤ εισηγούνται:

* Αυξήσεις-φωτιά στον ΦΠΑ για τρόφιμα, φάρμακα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, εισιτήρια μέσων μεταφοράς, επισκευές κατοικιών, κόμιστρα ταξί και εισιτήρια θεαμάτων μέσω της μετάταξης όλων αυτών των αγαθών και υπηρεσιών από το μειωμένο στον υψηλό συντελεστή.

* Ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στον ΦΠΑ για όλα τα αγαθά που πωλούνται και όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται στα νησιά του Αιγαίου, μέσω της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών.

* Κατάργηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, το οποίο έχει πέσει ήδη στις 5.000 ευρώ, και αντικατάστασή του με μείωση φόρου που όμως δεν θα μπορεί να υπολογιστεί ως επιστροφή φόρου!

* Ενιαία αυτοτελή φορολόγηση 20% στα ενοίκια, τους τόκους καταθέσεων και ομολόγων, την υπεραξία από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια.

* Κατάργηση της έκπτωσης των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φόρο εισοδήματος.

* Χαράτσια-σοκ στην ακίνητη περιουσία με αύξηση της επιβάρυνσης των κτισμάτων και των οικοπέδων που κατέχουν οι επιχειρήσεις στο επίπεδο του 0,6%-1% και επιβολή φόρου κατοχής περιουσίας και στα αγροτεμάχια.

* Επιβολή ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλες τις εμπορικές μισθώσεις.

* Νέες αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης για ποτά και τσιγάρα και επιβολή φόρου στο ελληνικό κρασί!

* Ενταξη των αγροτών με ετήσιο τζίρο πάνω από 25.000 ευρώ στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Προτείνουν επίσης ανατροπές-σοκ και στο ασφαλιστικό, ζητώντας να καταργηθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για μισθούς- πείνας της τάξεως των 100-400 ευρώ, να υπαχθούν στο ΙΚΑ και οι αυτοαπασχολούμενοι και να αντικατασταθούν οι εργοδοτικές εισφορές επί των πολύ χαμηλών μισθών και οι εισφορές κοινωνικού χαρακτήρα από επιπλέον φόρους στα εισοδήματα, την κατανάλωση και την ακίνητη περιουσία.

Γενικές κατευθύνσεις

1. Καμία μείωση των ανώτατων συντελεστών ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, βραχυπρόθεσμα.

2. Υιοθέτηση μιας «ουδέτερης δημοσιονομικής υποτίμησης», μέσω της μείωσης των συντελεστών των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (ΕΚΑ) και αντιστάθμιση των απωλειών των εσόδων με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και κυρίως στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Προτείνεται η μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (Ε.Κ.Α.) στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ΕΦΚ και φορολογία ακίνητης περιουσίας) στο πλαίσιο μιας «βραχυπρόθεσμης δημοσιονομικής υποτίμησης» που θα καταστήσει πιο φθηνό το κόστος εργασίας και πιο ακριβή την κατανάλωση! Για να υποστηριχθεί η αναγκαιότητα αυτού του μίγματος φορολογικής πολιτικής παρατίθενται τα παρακάτω εξωφρενικά επιχειρήματα:

- «Μια φορολογική μεταστροφή από τη φορολογία της εργασίας στη φορολογία της κατανάλωσης καθιστά την κατανάλωση και τη σχόλη (ως εναλλακτική της εργασίας) πιο ακριβή»!

- «Μια άρτια σχεδιασμένη στροφή από τη φορολογία της εργασίας σε αυτή της κατανάλωσης θα μπορούσε να μειώσει τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας με πιο ήπιους τρόπους και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη»!

- «Αν δεν αναβαθμιστούν τα επιδόματα προς ανέργους και συνταξιούχους για να αντισταθμίζουν τους αυξημένους φόρους κατανάλωσης, τα περισσότερα μοντέλα αγοράς εργασίας υποδεικνύουν ότι η στροφή από τη φορολογία της εργασίας στους φόρους κατανάλωσης προκαλεί πτώση της δομικής ανεργίας και τόνωση της προσφοράς εργασίας»!

Στο βάθος… αμισθία

Περαιτέρω, το τεχνικό κλιμάκιο επισημαίνει ότι για να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, οι περικοπές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να επικεντρωθούν στους πολύ χαμηλούς ακαθάριστους μισθούς. Προτείνεται δε η ελάφρυνση από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης να γίνει μέσω της θέσπισης ενός ορίου μηνιαίων ακαθάριστων αποδοχών κάτω από το οποίο δεν θα υφίσταται υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ. Το όριο αυτό προτείνεται να κυμανθεί μεταξύ 100 και 400 ευρώ το μήνα! Δηλαδή για μισθούς μέχρι τα όρια αυτά οι εργοδότες να μην καταβάλλουν καθόλου εισφορές! Τα πολύ χαμηλά αυτά όρια συνδέονται προφανώς με το… όραμα του ΔΝΤ να φθάσουν κάποια στιγμή τα κατώτατα όρια μισθών στην Ελλάδα σε επίπεδα 100 – 400 ευρώ το μήνα, ώστε να γίνουν… ελκυστικά για τους ξένους μεγαλοεπενδυτές εργοδότες που θα έλθουν στην Ελλάδα να πραγματοποιήσουν αποικιοκρατικού χαρακτήρα επενδύσεις. Οι τεχνοκράτες σύμβουλοι του ΔΝΤ που προσέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ζητούν καν να ελαφρυνθούν οι χαμηλόμισθοι από τις δικές τους εισφορές αλλά να απαλλαγούν μόνο οι εργοδότες από τις δικές τους εισφορές για τους χαμηλόμισθους! Σε αντιστάθμισμα προτείνουν μάλιστα το ανώτατο όριο εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης να αυξηθεί ώστε για τους εργαζομένους που λαμβάνουν μισθούς υψηλότερους από τα όρια των 100 – 400 ευρώ το μήνα οι εργοδότες να υποχρεούνται να πληρώνουν αυξημένες εισφορές και ουσιαστικά να μην έχουν κίνητρο να προσλαμβάνουν εργαζομένους με μισθούς πάνω από τα όρια αυτά!

Στο ίδιο πλαίσιο, οι τεχνικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ προτείνουν την αντικατάσταση των κοινωνικών εισφορών που αποδίδονται σε ασφαλιστικά ταμεία (με προορισμό να καλύψουν δαπάνες των Ταμείων για την καταβολή επιδομάτων τέκνων ή στέγης και την πληρωμή παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) με ευρείας βάσης φορολογία εισοδήματος, κατανάλωσης ή ακίνητης περιουσίας.

(Από τον Ελεύθερο Τύπο)