Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιέχει τα προαπαιτούμενα για την τμηματική είσπραξη της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Στις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβλέπει τη δυνατότητα κατάργησης θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων στο Δημόσιο και τη δυνατότητα σύστασης θέσεων. Η κατάργηση ή σύσταση θέσεων, όπως αναφέρεται, θα γίνεται με απόφαση του υπ. Δ. Μεταρρύθμισης και του οικείου υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, ύστερα από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης. 

Σημειώνεται ότι η επιλογή των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, μετά την κατάργηση της οργανικής τους θέσης, διενεργείται μετά από αποτίμηση και μοριοδότηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους. 
Στις διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η εφαρμογή του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού άνω των 1.929 κυβικών, των σκαφών αναψυχής και των δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες). Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος που είχε τεθεί σε διαβούλευση, καθώς και τις διορθώσεις που έγιναν μετά το δημόσιο διάλογο. Προβλέπει ακόμη την αύξηση από 2 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις του φόρου συναλλαγών στο χρηματιστήριο από 1 Αυγούστου 2013. Μεταξύ άλλων σύμφωνα με το νομοσχέδιο : 
- Διατηρείται η έκπτωση 1,5% στην εφάπαξ καταβολή φόρου γεγονός που σημαίνει ότι δεν αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
- Παραμένει επίσης στο 55% η προκαταβολή φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΟΕ και ΕΕ.
- Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τμ από γονείς προς τα παιδιά και το αντίστροφο.
- Και οι φοιτητές ηλικίας ως 25 ετών θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη των φορολογούμενων γονιών τους, ενώ απαλλάσσεται από τη φορολογία η διατροφή που καταβάλλεται για τα παιδιά.
- Στις περιπτώσεις διαφορών μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος οι διαφορές αυτές θα φορολογούνται με βάση τα ισχύοντα κλιμάκια και συντελεστές στην κατηγορία που ανήκει ο φορολογούμενος.
- Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στα εισοδήματα από ενοίκια. Παράλληλα αυξάνεται από 10% στο 11% ο συντελεστής του πρώτου κλιμακίου φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ).
- Δεν προβλέπεται η συλλογή αποδείξεων από τους φορολογούμενους.
- Μειώνεται στο 15% από 20% ο φόρος υπεραξίας για ακίνητα
- Διατηρείται η ισχύουσα κλίμακα φορολόγησης για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης. Στο πλαίσιο της κινητικότητας επιτρέπεται η μετάταξη μονίμων υπαλλήλων, η μεταφορά υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των Ν.Π.Δ.Δ..

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το υπουργείο Εργασίας, προβλέπεται ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, έπειτα από διαβούλευση και εισήγηση του υπουργού Εργασίας.

Επίσης, προβλέπεται η ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών οργανισμών με τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

«Οι εκπαιδευτικοί που δύνανται να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνουν τους 2.000 σε συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες» ανέφεραν απόψε πηγές του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο. Πηγές του υπουργείου Παιδείας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν οι λεγόμενοι «λουφαδόροι» εκπαιδευτικοί είναι η αιτία να μπουν στη διαθεσιμότητα άλλοι συνάδελφοι τους, απάντησαν: κανείς λουφαδόρος δεν γίνεται αιτία για να μπει στη διαθεσιμότητα κάποιος άλλος εκπαιδευτικός, κάποιος από τους εκπαιδευτικούς που θα βρίσκονται στη λίστα.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ