Έφοδος των ΜΑΤ στην Μονή Εσφιγμένου (vid)


Στάση αναμονής τηρούν οι μοναχοί που βρίσκονται μέσα στο αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, μετά το πρωινό περιστατικό.

«Περιμένουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Ηρακλής Μωραϊτης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την είσοδο πιστών προς την Ουρανούπολη ενώ και στις Καρυές οι αστυνομικές δυνάμεις ανασυντάσσονται». Από την πλευρά της η αστυνομία επισημαίνει ότι η κίνηση προς την Ουρανούπολη και το Άγιον Όρος διεξάγεται κανονικά.







Νωρίτερα επικράτησε ένταση στο αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου στην πρωτεύουσα του Αγίου όρους, τις Καρυές όταν μοναχοί απέτρεψαν την επίδοση δικογράφου για την εκκένωση του αντιπροσωπείου. Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, “το πρωί έγινε προσπάθεια να εκτελεστεί μια αναγκαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπουν την εκκένωση του αντιπροσωπείου.

Ο δικαστικός επιμελητής που πήγε στην περιοχή για να εκτελέσει την απόφαση αυτή, συνοδευόμενος από ομάδα πολιτών, δέχτηκε επίθεση από το αντιπροσωπείο από ομάδα μοναχών της Μονής Εσφιγμένου που του πέταξαν εκρηκτικά”. 

Μετά το περιστατικό αυτό η κατάσταση εκτονώθηκε. “Τελέστηκε ένα ποινικό αδίκημα. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο” πρόσθεσε ο κ. Κασμίρογλου. 

Στο μεταξύ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές ενώ ενημερώθηκε και η εισαγγελία Θεσσαλονίκης. 

Μέχρι στιγμής, η αστυνομία και δικαστικές αρχές δεν ανακοινώνουν επίσημα το παραμικρό για την υπόθεση.



Ερωτηθείς για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος, Ηρακλής Μωραϊτης, δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: "το πρωί οκτώ άτομα ήρθαν στις Καρυές μέσω θαλάσσης και έφτασαν στο κονάκι μας. Ήρθαν για να σπάσουν την πόρτα από το κονάκι, να μας βγάλουν έξω και να μας πάρουν το αντιπροσωπείο. Στην περιοχή βρέθηκε και μικρή αστυνομική δύναμη. Οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου που βρίσκονταν μέσα στο κονάκι και είναι σε θέση άμυνας για να το υπερασπιστούν, πέταξαν κάποια αντικείμενα από μέσα προς τα έξω. Περιμένουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα από τη Θεσσαλονίκη. Περιμένουμε η αστυνομία να δώσει μια πολιτική λύση ειρήνης και ηρεμίας, αλλιώς θα έχουμε γεγονότα που θα αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό".



Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου της Μονής αναφέρει ότι η εντολή εκκένωσης του αντιπροσωπείου επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και διευκρινίζει ότι υλοποιείται για να γίνουν έργα συντήρησης και να δικαιολογηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ. Κάνει λόγο,τέλος, για προσπάθεια απόσπασης των περιουσιακών στοιχείων της Μονής. 

Πηγή : real.gr