Ποιοι είναι οι 12.500 που θα βγουν σε διαθεσιμότητα

Η συμφωνία «κλείδωσε» με την ελπίδα πως αυτό θα είναι αρκετό για να φέρει στα ταμεία του κράτους ένα μέρος από τα 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ της νέας δόσης.


Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει αν η Ελλάδα θα πάρει και κυρίως με ποιο τρόπο, τα 8,1 δισ. ευρώ της νέας δόσης. Η οποία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δοθεί σε... δόσεις, όπως ακούγεται και γράφεται τις τελευταίες μέρες. Που σημαίνει πως για να παίρνει η Ελλάδα θα χρήματα πρέπει να εκπληρώνει συγκεκριμένους στόχους σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Από τους Δήμους, τα σχολεία και τα υπουργεία θα ξεκινήσει άμεσα το σχέδιο της διαθεσιμότητας. 12.500 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ποιοι θα είναι;

Δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες και τροχονόμοι, προσωπικό 1.000 δημοτικών επιχειρήσεων. Από κοντά και οι καθηγητές που είτε θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό είτε δεν ασκούν τα καθήκοντά τους καθώς και υπάλληλοι υπουργείων.

Ο χρόνος παραμονής στη διαθεσιμότητα από τον έναν χρόνο έχει πια φτάσει στους οκτώ μήνες. Δηλαδή, όποιος δε μετακινηθεί σε άλλη θέση μέσα σε αυτούς τους οκτώ μήνες, απολύεται...

Η διαθεσιμότητα των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει σε δυο φάσεις:

Στην πρώτη φάση, τον Ιούλιο, πρέπει να δοθούν 5.000 ονόματα υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα
2500 σχολικοί φύλακες
2000 εκπαιδευτικοί, κυρίως γυμναστές και καθηγητές Πληροφορικής
500 υπάλληλοι υπουργείων, οι πρώτοι 50 θα προέρχονται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου όταν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα
3500 δημοτικοί αστυνομικοί
2500 υπάλληλοι δήμων και υπουργείων
1500 εκπαιδευτικοί που αποδεδειγμένα δεν ασκούν τα καθήκοντά τους.

Εκτός από την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα, κυβέρνηση και τρόικα τα βρήκαν και σε άλλα τρία σημεία:

Α) Φορολογία Ακινήτων: Το χαράτσι δε θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ όπως είχε ζητήσει η τρόικα. Οι δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές –γράφει ο Ελεύθερος Τύπος- συμφώνησαν να εισπραχθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων μέσω των εφοριών από τον επόμενο Φεβρουάριο. Ο τρόπος υπολογισμού δεν έχει «κλειδώσει». Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου μετατέθηκε για τον προσεχή Σεπτέμβριο

Β) Αποκρατικοποιήσεις: Η τρόικα δεν ενεργοποίησε τη ρήτρα επιβολής πρόσθετων μέτρων για την τρύπα που προέκυψε στα έσοδα από το ναυάγιο των ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως της ΔΕΠΑ. Το 1 δισ. που δεν εισέπραξε τώρα το ελληνικό δημόσιο, πρέπει να το εισπράξει το 2014.

Γ) ΕΟΠΥΥ: Η «μαύρη τρύπα» των 1,2 δισ. το 2013-2014 θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της αυτόματης περικοπής υπερβάσεων στις δαπάνες για τα διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.

Κυβέρνηση και τρόικα έχουν επίσης συμφωνήσει:

- Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

- Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πηγή : newsit.gr