Αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις

Πρώτα ήταν η καθυστέρηση μέχρι την ενεργοποίηση του taxisnet που άργησε τρεις μήνες. Μετά ήταν η απόφαση να καταθέσουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους επιπλέον 1,5 εκατομμύριο πολίτες. Στη συνέχεια προστέθηκε η διάταξη για υποβολή και των εσόδων από τόκους καταθέσεων... Αν υπολογίσει κανείς και το ότι ο Έλληνας είναι της τελευταίας στιγμής, τότε το μείγμα γίνεται ... εκρηκτικό. Όλα αυτά μαζί και σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις από την πλευρά των τραπεζών να αποστείλουν τα στοιχεία για τους τόκους έφεραν νέο αλαλούμ.  

Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς το σύστημα του taxisnet παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην υποδοχή των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις 1.800.000 δηλώσεις έχουν καταχωρηθεί, ενώ άλλες 350.000 είναι στο... περίμενε. 

Οι φοροτεχνικοί μάλιστα απειλούν με “λευκή απεργία” ως τη Δευτέρα απαιτώντας να δοθεί γενναία παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου τονίζοντας ότι το σύστημα δεν αντέχει για να υποδεχθεί τον όγκο των δηλώσεων. 

Από την πλευρά του το υπουργείο διαψεύδει, τονίζοντας μάλιστα ότι οι δηλώσεις που καθημερινά υποβάλλονται είναι λιγότερες απ' όσες είναι προγραμματισμένο να αντέξει το σύστημα και κατηγορεί τους φοροτεχνικούς για παιχνίδια. 

Μάλιστα μέσα στον Αύγουστο αναμένονται εργασίες αναβάθμισης του συστήματος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην υποδοχή των δηλώσεων τόσο εισοδήματος όσο και των δηλώσεων ΦΠΑ. Μέσα σε όλα αυτά οι πολίτες σε νευρική κρίση περιμένουν την κατάσταση να ξεκαθαρίσει. 

Πάντως εάν κάτι δεν αλλάξει οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΦ είναι οι εξής: 
1,2 ως 22/7 
3,4 ως 29/7
5,6 ως 5/8
7,8 ως 12/8
9 ως 26/8
0 ως 30/8 


Πηγή : newsit.gr