Β. Σόιμπλε: Νέο «κούρεμα» δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας

Τέλος στα σενάρια που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους, έθεσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας", δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε ότι το πρόγραμμα για κούρεμα του χρέους, χωρίς άλλα μέτρα, μόνον μεταθέτει το πρόγραμμα στις επόμενες γενιές. 

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι τώρα έχει επιτύχει το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το 2014, εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα αποφασίσουμε ενδεχομένως και εάν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Πάντως απέκλεισε νέο κούρεμα των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, ενώ για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είπε ότι "τότε πρέπει να απαρνηθείτε τους βασικούς κανόνες του. Δεν μπορείς να παίρνεις εγγυήσεις και να ζητείς να τις κουρέψεις. Αλλιώς είστε ψεύτες. Σας συμβουλεύω να μην συνεχίσετε αυτήν τη συζήτηση. Πρέπει να πείσετε τους συνομιλητές σας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη". 

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε ταυτόχρονα σύσταση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας. (λόγω και της γραφειοκρατίας, είπε, ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι το δικό του γραφείο στη Γερμανία παρέχει εκπαίδευση σε εφοριακούς).

Επίσης, ζήτησε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων και να ανοίξουν οι αγορές ως προαπαιτούμενα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ζήτησε επίσης, βελτιώσεις και στην αγορά εργασίας (παρά το ότι όπως είπε έχει ήδη μειωθεί πάρα πολύ το κόστος εργασίας), στον νομικό τομέα, στον φορολογικό και στον ασφαλιστικό

Ο Γερμανός υπουργός ήταν απόλυτος ότι στην Ελλάδα, "που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση με υψηλή ανεργία και οι Έλληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς, μόνος τρόπος είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία προσαρμογής με αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει παράκαμψη και εμείς το γνωρίζουμε".

Ο κ. Σόιμπλε έκανε ειδική αναφορά και στη τραπεζική χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων λέγοντας ότι οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να χορηγούν δάνεια και μερικές φορές τα δίνουν με υψηλότερα επιτόκια. Χαρακτήρισε σημαντικό το ότι ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών και πρόσθεσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να στηρίξει και να επενδύσει χρήματα μέσω της KfW στο νέο αναπτυξιακό ταμείο που θα δημιουργηθεί

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ