ΔΝΤ: Καλυμμένη οικονομικά η Ελλάδα έως το καλοκαίρι του 2014

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προβλέπει ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι του 2014, όπως ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
 
«Δεν πρόκειται να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό έως και τον Ιούλιο του 2014», δήλωσε ο Ράις σημειώνοντας ωστόσο ότι αναμένεται να υπάρξει μετά τον Ιούλιο. 

Ο κ. Ράις ανέφερε επίσης ότι στο τέλος του μήνα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα και να αποφασίσει για τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να δοθεί στα μέσα Αυγούστου. 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου αναφέρθηκε επίσης στην κοινή ανακοίνωση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ της περασμένης Δευτέρας, επαναλαμβάνοντας ότι, σε γενικές γραμμές, το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 ωστόσο πρόσθεσε πως οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία εξακολουθούν να παραμένουν αβέβαιες για εσωτερικούς και εξωγενείς λόγους. 

Ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για την στήριξη της χώρας, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΔΝΤ προσδοκά ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για την αναγκαία χρηματοδότηση

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε επίσης αν το Ταμείο ενέκρινε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστιατόρια και τροφοδοσία. Το εν λόγω θέμα όμως συνεχίζει να απασχολεί τις συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές, τόνισε. 

Σε ερώτηση, αφού η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένη από την πρόοδο της Ελλάδας, τότε γιατί η τρόικα απαιτεί και άλλα μέτρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2013, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση γύρω από επικρίσεις για το ρόλο και την αποστολή του ΔΝΤ στα δανειακά προγράμματα σε ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία ότι «το ΔΝΤ κατηγορείται πως βοήθησε την ΕΕ στην απόκρυψη των προβλημάτων κάτω από το χαλί» και ότι έχουν αναβληθεί λύσεις σε σοβαρά διλήμματα για μετά τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Ράις αντέκρουσε τις κατηγορίες, διατυπώνοντας την άποψη ότι το ΔΝΤ λειτουργεί με διαφάνεια και με πλήρη συνεργασία με τους εταίρους του. 

Για την Κύπρο, τέλος, ο κ. Ράις ανέφερε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε στην επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ότι η ίδια καλωσόρισε την «αποφασιστικότητα» του προέδρου να συνεχίσει την πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη του ΔΝΤ προς τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εφαρμόσει το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα. 

Πηγή: ΑΜΠΕ