Ρόδος, Ζάκυνθος, Σαντορίνη τα «βασίλεια» της διαφθοράς

Χάος επικρατεί στις τουριστικές περιοχές με επιχειρηματίες να ενοικιάζουν παράνομα σπίτια, να μη δηλώνουν πισίνες ή την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους καθώς και σειρά παραβάσεων. Οι έλεγχοι που γίνονται έβγαλαν «λαυράκια» με πρωταθλήτρια στις παρανομίες να είναι η Ρόδος. Στο «Νησί των Ιπποτών» πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις (84,62%) που ελέγχθηκαν είχαν κάνει κάποιες παραβάσεις.


Υψηλά ποσοστά παραβατικότητας συναντώνται σε Ζάκυνθο με 80,00%, Σαντορίνη με 77,14%, Τήνο με 72,73%, Πάρο με 68,18%, Σύρο με 57,89%, Αίγινα με 37,14%, Αργολίδα με 45,45%, Μεσσηνία με 44,44%, Κορινθία με 40%, Μύκονο με 43,33% και Χαλκιδική με 37%.

Βάσει σχετικής Εισαγγελικής Παραγγελίας διεξάγονται έλεγχοι πολυτελών καταλυμάτων σχετικά με την ιδιοκτησία, τις δαπάνες ανέγερσης, την δήλωση της πραγματικής επιφάνειας σε τ. μ. , την ύπαρξη δεξαμενών κολύμβησης, καθώς και του πραγματικού τιμήματος ενοικίασης. Διεξάγονται έλεγχοι σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Παξούς, κλπ. Διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες ανέγερσης είναι πολλαπλάσιες από τις δηλωθείσες. Η ρευματοληψία έχει γίνει ως μικρές αγροτικές κατοικίες, και το τίμημα ενοικίασης είναι πολύ χαμηλότερο του πραγματικού ή δεν δηλώνεται ή δηλώνεται φιλοξενία.

Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 50 πολυτελείς κατοικίες και έχει διαπιστωθεί ότι:

Σε 7 περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλώνονταν. Σε 2 περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του.

Σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.

Το ΣΔΟΕ έχει προβεί σε παραλαβή τιμοκαταλόγων επιχειρήσεων εστίασης σε όλη την χώρα από τις αρχές της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να έχει συγκριτικό αρχείο μετά την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 01/8/2013.

Πηγή : imerisia.gr