Εισφορά 2.000€ μηνιαίως για φρούρηση

Τέλος υπέρ του Δημοσίου θα πληρώνουν οι ιδιώτες εκείνοι, στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης (φρούρηση - συνοδεία ασφαλείας) διάρκειας μεγαλύτερης του ενός μηνός. Εντός των ημερών μάλιστα θα κληθούν οι ιδιώτες προς τους οποίους παρέχεται αστυνομική φρουρά να παρουσιάσουν τις δηλώσεις εισοδήματός τους.

Αυτό ακριβώς περιγράφει το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που υπέγραψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νικόλαος Δένδιας και απέστειλε προς συνυπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Με αυτό το σχέδιο υπουργικής απόφασης συμπληρώνεται η υπ' αριθμ. 8004/21/2 από 21.3.2012 προηγούμενη απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη. 

Με το σχέδιο αυτό επιχειρείται απόσβεση του κόστους διάθεσης προσωπικών και μέσων και ενισχύονται τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι οι ιδιώτες με ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ θα καταβάλλουν μηνιαίως το ποσό των 2.000 ευρώ για κάθε αστυνομικό που διατίθεται, ενώ παράλληλα θα καταβάλλουν και το ποσό των 50 ευρώ ανα ημέρα για τη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, όπως εκτιμάται από το υπουργείο, ενισχύονται τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., καθώς ποσοστό 4% επί των εισπρακτέων αποδίδονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά ιδιώτες για τους οποίους έχει κριθεί από την Ελληνική Αστυνομία, ύστερα από σύνταξη σχετικής έκθεσης εκτίμησης κινδύνου (υπό τις προϋποθέσεις και τα χρονικά όρια των άρθρων 70 και 156 του ΠΔ 141/1991, όπως τροποποιήθηκαν από το ΠΔ 100/2012), ότι χρήζουν προστατευτικής φύλαξης. 

Το κόστος παροχής υπηρεσιών επιβαρύνεται κατά περίπτωση με τα οδοιπορικά έξοδα του προσωπικού που απασχολήθηκε και τις τυχόν ζημίες που προξενήθηκαν σε μέσα και υλικά του Σώματος με υπαιτιότητα του εξυπηρετούμενου. 

Η διαπιστωτική πράξη κοστολόγησης και το αναλυτικό τιμολόγιο εκδίδονται κάθε μήνα από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλομένων διακόπτεται άμεσα η παροχή της προστατευτικής φύλαξης και των τυχόν διατιθέμενων μέσων και αντίγραφο του τιμολογίου αποστέλλεται για είσπραξη. 

Πηγή : tovima.gr