Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής

Με ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, τις διαδικασίες προώθησης της κινητικότητας στο Δημόσιο, την έξοδο μονίμων δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Τις νομοθετικές βελτιώσεις, στις οποίες συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή. 

Συγκεκριμένα, στις βελτιωτικές ρυθμίσεις που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών παρέχεται η δυνατότητα στους σχολικούς φύλακες να συστήνουν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων με τους οικείους δήμους. 

Επίσης, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, παραμένουν στους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο

Με νεώτερη, εξάλλου, βελτίωση που κατατέθηκε, ωστόσο, αργότερα το βράδυ στο πολυνομοσχέδιο από το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης, ως συντάξιμου χρόνου κατόπιν εξαγοράς, χρόνου απασχόλησης έως και πέντε έτη για τους σχολικούς φύλακες. Έτσι, όσοι σχολικοί φύλακες βρίσκονται κοντά στη σύνταξη θα μπορέσουν να εξαγοράσουν τα πέντε έτη ασφάλισης της περιόδου 2001-2006, οπότε είχαν προσληφθεί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). 

Ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορά το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων και των περιφερειών. Απαλείφεται η διάταξη για την έκδοση ΚΥΑ η οποία όριζε έλεγχο του προσχεδίου κατάρτισης των προϋπολογισμών εκατοντάδων δήμων από τον γενικό διευθυντή Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. 

Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, με αντικατάσταση των Π.Δ. με ΚΥΑ, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης στην Ελληνική Αστυνομία και η ρύθμιση θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, που προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους δήμους. 

Εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία μπορεί να ανατίθεται στην ΕΛ.ΑΣ., από όσους δήμους το επιθυμούν, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτό θα γίνεται με ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κατόπιν προτάσεων των δημάρχων.