ΠΑΣΟΚ: περιμένουν να αρχίσουν τα όργανα

Του Πάνου Σώκου
Από : Ελευθεροτυπία

Μπορεί ευθέως να μην έχει θέσει κανείς... «δελφίνος» ή μεγαλοστέλεχος θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, όμως η σχετική συζήτηση έχει αρχίσει να γίνεται, να παίρνει αργά αλλά σταθερά διαστάσεις και να διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κόμματος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας οι πρώτοι συσχετισμοί και οι πρώτες ομαδοποιήσεις.

Επισήμως, όλοι περιμένουν τον Γ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να ανοίξει εσωκομματικές διαδικασίες, είτε διεξαγωγής συνεδρίου, είτε να κάνει γνωστές τις προθέσεις του όσον αφορά την παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού ούτως ή άλλως η θητεία του έχει λήξει και δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του εξαμήνου. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά συνεργάτες του στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι αυτή τη στιγμή το μόνο που σκέφτεται είναι να αρχίσει μαζί με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη περιοδείες στην Ελλάδα για να εξηγήσει στους πολίτες και στα κομματικά μέλη πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και γιατί πήρε τις αποφάσεις που πήρε το τελευταίο διάστημα.

Πάντως το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά και είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μόλις τρεις μονάδες πιο ψηλά από το ΚΚΕ, κοντά στο 12%.

Παράλληλα, ο κίνδυνος διάσπασης είναι ορατός.

Τις τελευταίες μέρες έγιναν αρκετές δηλώσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος είπε ότι ο ίδιος δεν θέτει τέτοιο θέμα και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τεθεί τέτοιο ζήτημα. Ωστόσο, έδειξε να μην το αποκλείει να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν πιο άμεσος. Είπε στη ΝΕΤ ότι ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να κάνει τον προσωπικό του απολογισμό ως ηγέτης και να τον κάνει δημόσια, υπογράμμισε όμως ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με τη λογική του λιθοβολισμού. Τόνισε ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες πρέπει υποχρεωτικά να τρέξουν στο ΠΑΣΟΚ και όλα τα υπόλοιπα θα κουβεντιαστούν μέσα στα κομματικά όργανα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι περιμένει να ακούσει τι θα πει για το ρόλο του ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε όμως πως ο κ. Παπανδρέου έδειξε ότι πάνω απ' όλα βάζει το συμφέρον της πατρίδας. Υπογράμμισε ακόμα ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες θα ανοίξουν κάποια στιγμή.

Επίσης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Γ. Παναγιωτακόπουλος με δήλωσή του χθες ζήτησε να γίνει άμεσα συνέδριο και να εκλεγούν όλα τα όργανα του Κινήματος και το ΠΑΣΟΚ να μην οδηγηθεί στις εκλογές χωρίς να λύσει τα πολιτικά, τα ιδεολογικά και τα οργανωτικά του προβλήματα. Πάντως, ευθέως θέμα ηγεσίας δεν βάζει ακόμα ο κ. Παναγιωτακόπουλος, ωστόσο οι σχέσεις του με τον Γ. Παπανδρέου έχουν διαρραγεί.

Οι τρεις πόλοι

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στο ΠΑΣΟΚ τρεις πόλοι:

1. Ο πρώτος είναι του σημερινού προέδρου, τον οποίο όλοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει γρήγορα τη θέση του. Οι υποστηρικτές του δεν σκέφτονται το ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτόν, ενώ ο Μ. Καρχιμάκης πριν από λίγες μέρες είπε ότι το ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου θα πάει στις εκλογές. Αυτή η προοπτική δεν αποκλείεται αν οι εκλογές γίνουν τον Φεβρουάριο. Εξάλλου, και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι λένε ότι στην περίπτωση που οι εκλογές γίνουν γρήγορα μέσα στον Φεβρουάριο, τότε να οδηγήσει αυτός το κόμμα στις εκλογές, να επωμισθεί το κόστος της ήττας και της συρρίκνωσης των ποσοστών και στη συνέχεια να οδηγηθεί στην έξοδο.

2. Ενας άλλος πόλος διαμορφώνεται γύρω από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος λέει σε συνομιλητές του ότι δεν θα κάνει πρώτος την κίνηση να θέσει θέμα Παπανδρέου, αλλά δεν θα αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του αν η Κ.Ο. τού το ζητήσει. Εξάλλου, ο ίδιος είναι βασικό στέλεχος της κυβέρνησης Παπαδήμου και επικεφαλής της Οικονομίας και σ' αυτό το διάστημα της μεταβατικής κυβέρνησης το ενδιαφέρον του δεν μπορεί παρά να είναι στην Οικονομία. Πάντως, εκτιμάται ότι αν ο κ. Παπανδρέου δεν είναι υποψήφιος, ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεών του θα πάει στον κ. Βενιζέλο.

3. Ενας τρίτος πόλος είναι η ομάδα των τριών, Α. Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση. Προβάδισμα φαίνεται ότι έχει ο υπουργός Υγείας, ενώ πληροφορίες λένε ότι στελέχη της δικής τους επιρροής κινούνται ήδη δραστήρια στις κομματικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν πυρήνες υποστήριξης.