ΔΝΤ: Αρκούν οι «διαβεβαιώσεις»

Ρεπορτάζ : Θανάσης Τσίτσας
Από : Ελευθεροτυπία

«Καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις» αντί «γραπτών δεσμεύσεων» ζητεί το ΔΝΤ από την κυβέρνηση Παπαδήμου με σκοπό να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης, η οποία υπολογίζεται ότι θα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Στο σίριαλ γύρω από τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούν επιτακτικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέιβιντ Χάλεϊ, κράτησε μια ηπιότερη στάση. «Το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ευρώπη στην ανάγκη να υπάρξουν "εγγυήσεις" για την ύπαρξη ευρείας πολιτικής στήριξης στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, είπε ο κ. Χάλεϊ και αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι «επιδιώκουμε να έχουμε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις» από πλευράς της Ελλάδας σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Αξιωματούχος του Ταμείου μιλώντας στην «Ε» προέβλεψε ότι θα υπάρξει «ένας συμβιβασμός. Δεν υποβαθμίζουμε τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε». Στο Ταμείο αφήνεται να εννοηθεί ότι το θέμα με τις γραπτές εγγυήσεις δημιουργήθηκε εξαιτίας της ιδέας του δημοψηφίσματος, κάτι που κλόνισε την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης στα μάτια των Ευρωπαίων ηγετών.

Στην έδρα του Ταμείου εκτιμούν ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης θα εγκριθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και αιτιολογούν την καθυστέρηση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου στο γεγονός ότι πρέπει να κλείσει πρώτα ο προϋπολογισμός του 2012. Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, θα παραδώσει την έκθεσή του στα μέλη του Ταμείου. Οπως έγινε γνωστό χθες, ο κ. Τόμσεν αναμένεται να αφιχθεί αύριο στην Αθήνα ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι το ΔΝΤ εμμέσως εμπλέκεται στις συζητήσεις για το PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων) και ότι βάζει πρόβλημα επικαλούμενο τη διαθεσιμότητα του ΔΝΤ για να δώσει το πράσινο φως. Ο κ. Χάλεϊ σημείωσε ότι η διαδικασία προχωράει με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διέψευσε ότι ο κ. Τόμσεν ήταν στη Φρανκφούρτη και συμμετείχε σε συνομιλίες με τράπεζες για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.