Και οι Γερμανοί… ήθελαν τον Σαμαρά τους

Του Γιώργου Χαρβαλιά
Από : Ελεύθερο Τύπο

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΧΑΡΗ ΘΕΣΗ περιήλθαν οι Γερμανοί και οι Boρειοευρωπαίοι συνοδοιπόροι τους, έπειτα από τη χθεσινή επιστολή Σαμαρά προς την Τρόικα, που υπενθύμισε με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο τις δεσμεύσεις του, χωρίς να υπαναχωρήσει από την πάγια θέση για αλλαγές στην ακολουθούμενη συνταγή του Μνημονίου.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. είχε ευθύς εξαρχής διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει ποτέ επιστολή με τον ουσιαστικό υπαίτιο του οικονομικού ναυαγίου της χώρας, Γιώργο Παπανδρέου, ή άλλους μνημονιακούς πρωταγωνιστές, όπως οι κ.κ. Βενιζέλος και Καρατζαφέρης. Εμμένοντας σε αυτή τη θέση, «αφόπλισε» με την πεντακάθαρη επιστολή του όλους όσοι, εντός και εκτός, έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για πεισματική αδιαλλαξία και «γινάτι».

ΑΜΗΧΑΝΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, στην πρώτη ανεπίσημη αντίδραση, «χαιρέτισε» την πρωτοβουλία Σαμαρά να στείλει στην Τρόικα σχεδόν… copy paste το κείμενο που είχε απευθύνει προς το ΕΛΚ πριν από μία εβδομάδα. Επί της ουσίας, οι Γερμανοί εκτίθενται για τη φασαρία που δημιούργησαν όλες αυτές τις μέρες, αφού αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν από την αρχική άκαμπτη θέση τους για «ένα κείμενο με πέντε υπογραφές». Θέση που αρχικά υιοθέτησε και το Γιούρογκρουπ, ασχέτως αν στην πορεία αμβλύνθηκε με τις προσεκτικότερες δηλώσεις του κ. Γιούνκερ. Μετά το σοκ και την ψυχρολουσία του δημοψηφίσματος, οι δανειστές φάνηκαν να απαιτούν μία επιστολή με υπαγορευμένο περιεχόμενο που θα συνυπογράφεται από το μεταβατικό πρωθυπουργό και τους κ.κ. Παπανδρέου, Βενιζέλο, Καρατζαφέρη και Σαμαρά. Ο αρχηγός της Ν.Δ. διεμήνυσε εγκαίρως ότι αυτό το σενάριο «δεν παίζει». Και αίφνης, ξεχνώντας το «δημοψήφισμα», όλοι στράφηκαν αβασάνιστα εναντίον του, φωτογραφίζοντάς τον ως υπαίτιο για την επικείμενη χρεοκοπία της χώρας! Τελικά ο αρχηγός της Ν.Δ. πέτυχε μία περιφανή διπλωματική νίκη. Αποδεικνύοντας ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν στεγανά ούτε ακλόνητα αξιώματα για τις συγκριτικές «θέσεις ισχύος».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥΣ, οι Γερμανοί επιδόθηκαν σε ένα αδιέξοδο power game, θυμίζοντας γίγαντα χωρίς μυαλό. Γιατί, προς στιγμήν, φάνηκαν να επιδιώκουν την ισοπέδωση της ελληνικής πολιτικής τάξης. Αγνοώντας ότι με ανυπόληπτους και «τσαλακωμένους» πολιτικούς κανένα κράτος δεν διοικείται. Η μόνη ελπίδα γι’ αυτούς και για εμάς είναι να διατηρήσει το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας την αξιοπιστία του, εντός και εκτός, με ανάχωμα την εθνική αξιοπρέπεια…