Σαμαράς: «Αποχωρώ αν δεν στηθούν κάλπες έως τον Μάρτιο»

Του Νίκου Ελευθερόγλου
Από : Δημοκρατία

Με τα μάτια στραμμένα στις Βρυξέλλες και στην κρίση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του «ντόμινο», η Νέα Δημοκρατία περιμένει τις αποφάσεις του Eurogroup για την έκτη δόση βάζοντας παράλληλα «βέτο» στα σχέδια που εξυφαίνονται εντός και εκτός Ελλάδας και θέλουν «Παπαδήμο για... πάντα».

Στη Συγγρού είναι αποφασισμένοι να φτάσουν «στα άκρα» και μιλούν ακόμη και για απόσυρση των υπουργών της Ν.Δ. από τη μεταβατική κυβέρνηση και άρση της εμπιστοσύνης που έχουν παράσχει, αν κάποιοι επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε πρόσχημα ή ζήτημα που θα ανακύψει για να ανατρέψουν τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Το μόνο παράθυρο που αφήνουν ανοιχτό αφορά τη μετακίνηση της 19ης Φεβρουαρίου ως ημερομηνίας εκλογών με ορίζοντα παράτασης δύο ή τριών εβδομάδων.

Παράλληλα στη Ν.Δ. επιμένουν ότι η επόμενη κυβέρνηση, που θα έχει και τη λαϊκή νομιμοποίηση, θα προχωρήσει σε εκείνες τις αλλαγές στο μείγμα της πολιτικής που θα είναι βιώσιμες και θα δημιουργούν συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου επικεντρώθηκε στην τοποθέτησή του στη δυναμική προοπτική του τουρισμού, τονίζοντας ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός «αναπτυξιακού μοχλού παντός καιρού».

Γι' αυτό και ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον «δεκάλογο» της Ν.Δ. με μέτρα και προτεραιότητες ώστε να υλοποιηθεί ένας μακροχρόνιος αναπτυξιακός σχεδιασμός στον τομέα του τουρισμού.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η Ν.Δ. είναι τα ακόλουθα: Η δημιουργία αυτοτελούς υπουργείου Τουρισμού, η σύσταση εταιρίας μάρκετινγκ με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η πλήρης άρση του καμποτάζ, η μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου στο 4,5%, η μείωση των τελών στα αεροδρόμια της χώρας, η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου με επέκταση της ρύθμισης και για τα νησιά του Ιονίου κ.ά.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που σχεδιάζει η Ν.Δ. ήταν και η τοποθέτηση που έκανε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε ότι «η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την κυβέρνηση Παπαδήμου επιβεβαιώνει ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων απαιτεί μεγαλύτερη προσαρμογή. Οι παρεμβάσεις θα εξειδικευθούν από την επόμενη κυβέρνηση έως τα μέσα του 2012». Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι η προσαρμογή δεν μπορεί να γίνει με την περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.