Παρέμβαση στις διεργασίες εντός του ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ : Κατερίνα Γαλανού
Από : Hμερησία

Να διατηρήσουν το βηματισμό τους συντονισμένο με τις προτεραιότητες της χώρας αλλά και το «ρυθμό» του Γ. Παπανδρέου ώστε κανείς να μην εμφανιστεί ως «επισπεύδων», αγωνίζονται οι υποψήφιοι «δελφίνοι» του ΠΑΣΟΚ ενώ συνεχίζεται και ο ιδιότυπος εσωτερικός διάλογος και για τη φυσιογνωμία που πρέπει να αποκτήσει το κόμμα και για το πότε και πώς θα ανοίξει η διαδικασία.

Το δικό της «στίγμα» χωρίς να τοποθετήσει «εαυτόν» καθαρά σε θέση υποψήφιας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξέπεμψε η Αννα Διαμαντοπούλου με άρθρο της όπου υπενθύμισε ότι οι εσωτερικές και κομματικές αναζητήσεις τελούν υπό την αίρεση των δραματικών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορεί η υπουργός Παιδείας να σημειώνει στο άρθρο της στα ΝΕΑ ότι όταν έρθει η ώρα των εκλογών το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της νέας αρχής, αλλά σε πρώτη μοίρα θέτει τη σταθεροποίηση και την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει «εναλλακτικά σχέδια δράσης».

Μήνυμα


Η αναφορά της κ. Διαμαντοπούλου στις διεργασίες που κυοφορούνται στο ΠΑΣΟΚ εμπεριείχε και πάλι το μήνυμα ότι προηγείται η σταθεροποίηση πριν από κάθε πρωτοβουλία εσωτερική και στα κόμματα. Δίνοντας πρόγευση της δικής της πλατφόρμας αν και εφόσον αποφασίσει να μπει στην κούρσα η κ. Διαμαντοπούλου αφού διαπίστωσε πως «φιλολαϊκές ρητορικές υποσχέσεις από το μέλλον και προσωπικές καριέρες φαντάζουν πια ως μπιχλιμπίδια ενός καταρρέοντος πολιτικού συστήματος», τονίζει ότι για την ανασυγκρότηση σε κόμματα και πολιτικό σύστημα απαιτούνται «νέο αίμα, νέες λογικές και νέα κουλτούρα σε συνδυασμό με εμπειρία και έργο...».

Για την ίδια η ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος θα προκύψει «από την ευρύτατη δημοκρατική παράταξη που πλειοψηφικά έχει εκφραστεί από το ΠΑΣΟΚ» και τις κοινωνικές δυνάμεις «που αποστρέφονται την πολιτική και καλύπτουν διαχρονικά το χώρο του δυναμικού Κέντρου και της υπεύθυνης Αριστεράς». Χθες πάντως ο Γ. Παναγιωτακόπουλος μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας έριξε στον «κάλαθο» των αχρήστων όλους τους διεκδικητές της ηγεσίας μηδέ του σημερινού Προέδρου εξαιρουμένου.

Τους χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς πολιτικούς» και «κατ' επάγγελμα τιμητές των πάντων», τους επικρίνει ότι «επιδιώκουν τώρα και τη διάλυση της δημοκρατικής παράταξης» και πως αδιαφορώντας «για τις συνέπειες της διχαστικής λογικής τους δεν αντιλαμβάνονται ότι στο τέλος το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα άδειο πουκάμισο». Τους καλεί μάλιστα να αντιληφθούν «...οι εκκολαπτόμενοι αρχηγίσκοι, οι συνοδοιπόροι τους και η πολιτική ηγεσία του κινήματος ότι στην παρούσα κατάσταση όλα τα πρόσωπα έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης». Με επιστολή της στον πρόεδρο και το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ η βουλευτής Συλ. Ράπτη ζήτησε χθες να γίνει συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο ενώ ο Ν. Σαλαγιάννης κάλεσε και πάλι το Γ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Κριτική


Με ευδιάκριτους τόνους κριτικής για πρόσωπα και πράγματα ο Χρ. Πρωτόπαπας μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση επέμεινε ότι η συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γίνει με ηρεμία και νηφαλιότητα. Ζήτησε η προηγούμενη κυβέρνηση να αξιολογηθεί στο σύνολο της διετίας και να μην αδικηθεί η τεράστια προσπάθεια που έγινε, ωστόσο, αναφέρθηκε σε λανθασμένες επιλογές προσώπων όπως ότι «άνθρωποι μπήκαν σε θέσεις που δεν έπρεπε» και σε λάθη. Όπως είπε «την εποχή της κρίσης η νεανική ορμή πρέπει να συνδυάζεται με την εμπειρία και τη γνώση» αφήνοντας αιχμές για τα πρόσωπα που επελέγησαν στην πρώτη φάση.

Υ.Γ. από Πύθων : Διαμαντοπούλου και Ραγκούσης στην ίδια γραμμή. Ποντάρουν και οι δύο σ' ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα επικρατούν οι νεοφιλελεύθερες απόψεις μέσα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Μαζί με τον Λοβέρδο πιστεύουν ότι αποτελούν τον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων τάσεων μέσα στο ΠαΣοΚ και προσπαθούν να δρομολογήσουν την μετεξέλιξη του κόμματος τους στα πρότυπα της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αντιπαλός των επίδοξων "δελφίνων" ο "γλυκός" μας Μπένι. Θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν να οδηγήσει το ΠαΣοΚ στην επόμενη μέρα. Θα καταφέρουν όμως να πείσουν τη βάση του κόμματός τους; Ο καιρός γαρ εγγύς...