«Λουκέτο» σε 80 ξενοδοχεία στο 10μηνο

Του Γιώργου Ανδρή
Από : Ημερησία

Περίπου ογδόντα λουκέτα έχουν ήδη μπει σε ξενοδοχειακές μονάδες το 2011 και τα δωμάτια που αφαιρέθηκαν «ανέρχονται» πλέον σε 1.500, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και παρουσίασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Τσακίρης.

Ο κ. Τσακίρης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων, τόνισε πως οι ξενοδοχειακές μονάδες που έκλεισαν είναι κυρίως μικρές μονάδες που επλήγησαν από το μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, καθώς ήταν δυσβάστακτο το κόστος γι' αυτές.

Νέο κύμα...


Εκτίμησε πως αναμένεται νέο κύμα λουκέτων στα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, ενώ μόνο στην Αθήνα έχουν ήδη χαθεί περίπου 2.000 κρεβάτια! Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας του ΙΤΕΠ, φαίνεται πως το 2009 και το 2010 ολοκληρώθηκαν οι επενδύσεις που είχαν ξεκινήσει πριν από το 2008, καθώς τότε είχαν ενταχθεί πολλά νέα επενδυτικά σχέδια στον αναπτυξιακό νόμο.

Αντίθετα, οι επενδυτικές δραστηριότητες έχουν περιοριστεί σημαντικά μετά την έναρξη της κρίσης και το γεγονός αυτό οδήγησε σε μείωση των νέων μονάδων που εντάσσονται στο δυναμικό της χώρας με χρονική υστέρηση δύο ετών. Αλλωστε, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, ενώ το 1990 το μέσο ξενοδοχείο διέθετε 35 δωμάτια, το 2011 τα ελληνικά ξενοδοχεία διαθέτουν 41 δωμάτια κατά μέσο όρο. Η κρίση οδήγησε σε διακοπή της λειτουργίας αρκετών μονάδων που εξυπηρετούσαν κατά βάση ημεδαπούς πελάτες.

Προβλήματα

Παράλληλα, ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτή τη στιγμή είναι και οι ενοικιάσεις αυτόνομων κατοικιών που πραγματοποιούνται από ιδιοκτήτες που δεν είναι οι ίδιοι ξενοδόχοι, λειτουργώντας ουσιαστικά παράνομα. Ο κ. Τσακίρης εκτιμά ότι περίπου τουλάχιστον 50.000 σπίτια διατίθενται μέσω του διαδικτύου και ανάφερε χαρακτηριστικά παράδειγμα δικτυακού τόπου με τουλάχιστον 7.000 σπίτια που προσφέρονται για ενοικίαση. Στα επίπεδα του 2010 εκτιμάται ότι θα παραμείνει ο κύκλος εργασιών στα ελληνικά ξενοδοχεία φέτος. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τόσο η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της χώρας το 2011 όσο και η προσφερόμενη μέση τιμή δωματίου για την ίδια χρονιά. Τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν από την έρευνα πεδίου που διενήργησε το ΙΤΕΠ σε δείγμα που αντιπροσωπεύει το 15% της δυναμικότητας των ξενοδοχείων της Ελλάδας. Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε ελαφρά κατά το 2011.

Το Μάιο η πληρότητα ανήλθε στο 48,28% και ήταν αυξημένη κατά 2,01% έναντι του αντίστοιχου μεγέθους το 2010. Τον Αύγουστο η πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 2,56% έναντι της ανάλογης περσινής περιόδου. Επίσης, η μέση πληρότητα τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 77,8%, αλλά παραμένει ελαφρά χαμηλότερη έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2008 και του 2009.

Η μεγαλύτερη άνοδος στην πληρότητα των ξενοδοχείων καταγράφηκε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια της κρίσης, εκεί είχαν καταγραφεί οι μεγαλύτερες απώλειες σε διανυκτερεύσεις.

Μειώσεις τιμών


Οι τιμές διάθεσης των δωματίων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες το 2011. Η μέση σταθμισμένη τιμή διάθεσης των δωματίων στο σύνολο της χώρας εμφανίζεται μειωμένη κατά 0,78% το Μάιο και αυξημένη κατά 0,74% τον Αύγουστο.

Στις νησιωτικές περιοχές καταγράφεται σημαντική άνοδος των τιμών, ενώ αντίθετα στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής χώρας διαπιστώνεται αισθητή μείωση των τιμών. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στα ξενοδοχεία της Ηπείρου - Θεσσαλίας (-22,9%) και ακολούθησε η Αττική (-16,7%) με την Κεντρική Ελλάδα (-15,1%).