Το τελευταίο τρικ του «Χουντίνι» της πολιτικής

Ρεπορτάζ : Έρση Βάτου
Από : Ελευθεροτυπία

Αποφασισμένος να ζητήσει για ακόμη μία φορά ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή προκειμένου να ξεσκεπάσει τους «προδότες» δηλώνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε μια ύστατη προσπάθεια εκβιασμού όσων βουλευτών του κόμματός του δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα εγκρίνουν σήμερα τον οικονομικό απολογισμό του Δημοσίου θέτοντας σε αμφισβήτηση τη διακυβέρνησή του.

Είδηση που αφορούσε φημολογούμενη παραίτηση του Μπερλουσκόνι έστειλε -προσωρινά- το ιταλικό χρηματιστήριο στα ύψη χθες, ένδειξη της... εκτίμησης των αγορών στο πρόσωπο του καβαλιέρε. Απογειώθηκε το χρηματιστήριο του Μιλάνου στην είδηση της επικείμενης παραίτησης του Μπερλουσκόνι, που, όπως αποδείχτηκε λίγο αργότερα, δεν είχε βάση. Και μόνον η αντίδραση της αγοράς, όμως, δίνει το στίγμα του πόσο ανεπιθύμητος έχει γίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός. Και όχι μόνον από τις αγορές. Η αντιπολίτευση κλιμακώνει τις δημόσιες δηλώσεις υπέρ της παραίτησης Μπερλουσκόνι, όμως το κύριο πρόβλημα του πρωθυπουργού σήμερα είναι οι πολλοί -ίσως μέχρι και 40- βουλευτές του που μελετούν αν θα εγκρίνουν τον οικονομικό απολογισμό. Καταψήφισή του, κάτι που είχε συμβεί ξανά πριν από μερικές ημέρες, θα είναι μεγάλη ήττα. Με φόντο αυτή την απειλή έγινε χθες γνωστή η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός φεύγει.

Τον ψευδή συναγερμό ενεργοποίησε ο Τζουλιάνο Φεράρα, εκδότης της «Ιλ Φόλιο», με την ανάρτηση βιντεο-σχόλιου στην ιστοσελίδα ότι «είναι θέμα ωρών ή και λεπτών η παραίτηση Μπερλουσκόνι».

Διόρθωση και πτώση

Και μετά η... διόρθωση κατόπιν της διάψευσης του καβαλιέρε. Ο Μπερλουσκόνι «θα παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής και της Γερουσίας, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να πάρει έγκριση στο νόμο οικονομικής σταθερότητας και την τροπολογία που περιέχει μέρος των απαιτητέων από την Ε.Ε. μέτρων και έπειτα από ένα λεπτό θα ανακοινώσει την παραίτησή του ζητώντας εκλογές τον Ιανουάριο. Περί αυτού πρόκειται», έγραψε ο Φεράρα.

Ο πρωθυπουργός είχε την Κυριακή στη βίλα του στο Αρκορε συνάντηση με τα πέντε παιδιά του, τον νομικό του σύμβουλο και υψηλόβαθμο στέλεχος των επιχειρήσεών του, συγκέντρωση που ερμηνεύτηκε από κάποιους ως πολεμικό συμβούλιο που θα οδηγήσει σε απόφαση συνθηκολόγησης, δηλαδή παραίτησης. Ο Μπερλουσκόνι όμως ήταν ξεκάθαρος. «Αν πρέπει να συνθηκολογήσω, θα το κάνω στη Βουλή, με ψηλά το κεφάλι, κοιτώντας στα μάτια τους προδότες», είπε στην εφημερίδα «Λίμπερο». Είχε προηγηθεί όμως ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook: «Δεν αντιλαμβάνομαι πώς κυκλοφορούν φήμες περί παραίτησής μου, οι οποίες είναι αβάσιμες».

Πιέσεις να παραιτηθεί του άσκησαν πολλά μέλη του κόμματός του σε συνάντηση που είχαν την Κυριακή. «Καλώς ή κακώς, το πρόβλημα της Ιταλίας είσαι εσύ», φέρεται να του είπε ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι. Και ο των Εσωτερικών, προερχόμενος από τη Λέγκα, Ρομπέρτο Μαρόνι: «Τελείωσε πια». Στα... μανταλάκια έχει κρεμάσει τον καβαλιέρε σχεδόν και το σύνολο των ξένων εντύπων. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να περιγράψει κάποιος ένα κύριο άρθρο στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που καταλήγει: «Για όνομα του Θεού... της Ιταλίας και της Ευρώπης, φύγε!».

Σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένη συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να συνεννοηθούν για τη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία. Πιθανολογείται ότι θα απέχουν. Ετοιμάζονται εν τω μεταξύ για ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής που θα καταθέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Περί τις 18 Νοεμβρίου υπολογίζεται να λάβει χώρα η ψηφοφορία επί του νέου πακέτου μέτρων, που θα πάρει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης.

Αγωνιούν Ε.Ε. και ΔΝΤ

Η Ευρώπη «καίγεται» για καλά νέα και δεσμεύσεις ενώ ενεργοποιεί και την εποπτεία, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ. Πριν από την έναρξη του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι είναι «ουσιώδες να τηρήσει η Ιταλία τις υποχρεώσεις της έναντι του προϋπολογισμού και να εντείνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις». Το δεξί χέρι του Μπερλουσκόνι πάντως, ο Τζάνι Λέτα, υποσχέθηκε χθες ότι «ανεξάρτητα από τις εξελίξεις» η χώρα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.