FT: Επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας

Ηγέτες της ΕΕ είναι έτοιμοι, για πρώτη φορά, να αποδεχθούν ένα νέο σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας και τη διαμόρφωση το χρέους της σε ένα βιώσιμο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: "Αλλάζει η θέση της ΕΕ σχετικά με τη χρεοκοπία της Ελλάδας", αναφέρει ότι η νέα στρατηγική θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup στις Βρυξέλλες και μπορεί να περιλαμβάνει νέες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, όπως την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης και ένα ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων της.


Η νέα στρατηγική, συνεχίζει το δημοσίευμα, σηματοδοτεί την πιθανή εγκατάλειψη του γαλλικού σχεδίου για την αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες του ελληνικού κρατικού χρέους.

"Ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το βάρος χρέους της Ελλάδας με δράσεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα", δήλωσε στην εφημερίδα ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το νέο σχέδιο της ΕΕ είναι ακόμη στα πρώτα στάδια και οι τελικές λεπτομέρειες δεν αναμένονται έως τα τέλη του καλοκαιριού. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος σημειώνουν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία πάνω στη νέα στρατηγική, θα σηματοδοτηθεί μία σημαντική στροφή στη μάχη της ΕΕ για να περιορίσει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, οι συζητήσεις στην ΕΕ επικεντρώνονται σε ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι αποδεκτό να προβλέπει την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για μία σύντομη χρονική περίοδο.


Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε ένα "πιστωτικό γεγονός", δηλαδή στην πληρωμή των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) από όσους έχουν εκδώσει αυτά τα ασφάλιστρα.

Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν το παράδειγμα της Ουρουγουάης το 2003, όταν η χώρα αυτή θεωρήθηκε ότι χρεοκόπησε για ένα μικρό διάστημα, ως ένα πιθανό μοντέλο και για την περίπτωση της Ελλάδας.


Το χθεσινό δημοσίευμα, με τίτλο: "Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν διαφορετικές απόψεις", τονίζει την επανειλημμένα εκφρασθείσα αντίθεση του Προέδρου της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ στη χρεοκοπία της Ελλάδας και ότι η στάση του κεντρικού τραπεζίτη θα είναι καθοριστικής σημασίας, δεδομένης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας δεν γίνεται αναφορά στην αντίδραση του κ. Τρισέ, αλλά σημειώνεται ότι αρκετοί ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να επιστρέψουν στο γερμανικό σχέδιο - που προέβλεπε την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας - μετά την προειδοποίηση των οίκων αξιολόγησης ότι θα θεωρούσαν χρεοκοπία και τη γαλλική πρόταση. Σύμφωνα με αξιωματούχους, στους οποίους παραπέμπουν οι Financial Times, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί μεγάλες διεθνείς τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, μετακινήθηκε σταδιακά από το γαλλικό σχέδιο και έχει αρχίσει να υποστηρίζει στοιχεία του γερμανικού σχεδίου.

"Υπάρχει κάποια σύγκλιση στην τραπεζική κοινότητα προς ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο από το γαλλικό, το οποίο ήταν από άλλο κόσμο", δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος. Πρόσωπα που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις σημειώνουν ότι οι τράπεζες πιέζουν για ένα σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων σε αντάλλαγμα για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των ομολόγων τους, υποστηρίζοντας ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι βιώσιμη, μόνο αν μειωθεί το συνολικό χρέος της Ελλάδας. Αξιωματούχοι έλεγαν ότι υπάρχει υποστήριξη στην πρόταση αυτή από κυβερνητικούς κύκλους.

Το σχέδιο που είχαν προτείνει αρχικά Γερμανοί επενδυτές, περιλαμβανομένης της Deutsche Bank, προέβλεπε επαναγορά έως και 10% του ελληνικού χρέους από την αγορά, όπου οι τιμές του είναι πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική του αξία. Στην κατεύθυνση της μείωσης του βάρους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους κινείται και η Σουηδία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της κ. 'Αντερς Μποργκ το Σάββατο, στο πλαίσιο συνεδρίου που έγινε στη Γαλλία. Ο κ. Μποργκ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους για να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για την Ελλάδα.

"Η Ελλάδα έχει ένα πάρα πολύ υψηλό χρέος και πρέπει να κάνουμε κάτι για την αποκατάσταση της εξυπηρέτησής του, για να δούμε τη χώρα να επιστρέφει στην αγορά", είπε ο Σουηδός υπουργός, προσθέτοντας ότι η μείωση των επιτοκίων και οι εγγυήσεις του χρέους είναι μεταξύ των επιλογών που πρέπει να εξετασθούν.

Πηγή
: ΑΠΕ