Σε μείωση των επιδομάτων που λειτουργούν ως κίνητρο απόδοσης ή ταχύτερης διεκπεραίωσης ή ειδικής απασχόλησης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή
Η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου περιέχει την συγκεκριμένη διάταξη όμως στο σχέδιο νομου περιέργως δεν υπάρχει! Παντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κίνητρο απόδοσης θα μειωθεί κατά 50%, ενώ μάλλον αντίστοιχη θα είναι και περικοπή των άλλων δύο επιδομάτων.
Παράλληλα το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μείωση κατά 20% των μισθωμάτων σε κτίρια τα οποία έχουν ενοικιάσει φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου ως τις 30/6/2010. Μάλιστα τονίζεται ότι και στην περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει προηγηθεί συμφωνία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων για μείωση του ενοικίου η οποία υπολείπεται του ποσοστού αυτού με την ψήφιση του νόμου ,η μείωση θα φτάσει στο 20% και απαγόρευση αναπροσαρμογής ως το τέλος του 2013.
Ακόμη, τα ενοίκια που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι φορείς του δημόσιου τομέα για κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες τους, μειώνονται κατά 20%, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους έως τις 30 Ιουνίου 2013.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης:
- Την δημιουργία επιτελικού οργάνου για την παρακολούθηση του μνημονίου με την επωνυμία «Υπηρεσία Σχεδιασμού και Παρακολούθησης των προγραμμάτων οικονομικής πολιτικής» η οποία θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού οικονομικών.
- Την κατάργηση της επιδότησης αγοράς ή ανέγερσης κατοικίες σε υπαλλήλους οι οποίοι μετατάσσονται σε προβληματικές περιοχές .
Εξάλλου τονίζεται ότι η επιστροφή μέσω Δ,Ο,Υ των παράνομων και παράτυπων κρατικών ενισχύσεων θα γίνεται με αυτόματες διαδικασίες.
- Προβλέπεται επίσης η ανάθεση εφεξής σε εξωτερικούς συνεργάτες της σύνταξης μελετών και εκθέσεων για λογαριασμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Και εκ των υστέρων απόσυρση για οχήματα μέχρι 2.000 κυβικά. Αν ένα όχημα εισαχθεί με κανονικό τέλος από την ισχύ της διάταξης και μετά μπορεί μετέπειτα εφόσον υπάρξει απόσυρση παλαιού οχήματος να υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή και να επιστραφεί η διαφορά του τέλους ταξινόμησης.