Υποψίες για απεμπλουτισμένο ουράνιο στο φονικό φορτίο

Στις 24 και 25 του μηνός Ιανουαρίου 2009 το φορτηγό πλοίο Monchegorsk, με κυπριακή σημαία και ναυλωμένο από την εταιρεία IRISL (Islamic Republic of Iranian Ship Lines) αναμενόταν να καταπλεύσει στο Σουέζ. Είχε σαλπάρει από το περσικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και είχε ως τελικό προορισμό το λιμάνι της Ταρσούς στην Συρία.


Το πλοίο ερευνήθηκε σχολαστικά από ομάδα του αμερικανικού ναυτικού στο Σουέζ. Σύμφωνα με τουλάχιστον δύο πηγές ,μία εκ των οποίων είναι η έγκυρη εφημερίδα του Ισραήλ « Jerusalem Post» και η άλλη προέρχεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες, στα κοντέϊνερ που μετέφερε το Monchegorsk βρέθηκαν ,βλήματα των 120mm, 122mm,125mm ,160mm, συμπιεσμένη εκρηκτική ύλη, σωλήνες διαφόρων διαμετρημάτων, περίβλημα πυρομαχικών των 7,62mm, μεγάλος αριθμός σφαιριδίων και μεγάλη ποσότητα γόμωσης μαγνησίου.

Τμήμα της ποσότητας των βλημάτων των διαφόρων διαμετρημάτων, σύμφωνα με τις ενδείξεις που διέθεταν οι ισραηλινές και αμερικανικές υπηρεσίες, πιθανότατα αποτελείτο από διατρητικά βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας βολφραμίου ή απεμπλουτισμένου ουρανίου. Η γόμωση μαγνησίου η οποία βρέθηκε στα εμπορευματοκιβώτια χρησιμοποιείται στην πολεμική βιομηχανία ως μέσο προστασίας κατά της διασποράς ραδιοϊσοτόπων στο περιβάλλον. Η παρουσία του υλικού αυτού ενέτεινε την προσοχή των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας ως προς την ταυτότητα του πολεμικού υλικού που κατευθυνόταν στην Ταρσό.

Διαβάστε περισσότερα :
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=348258&cid=5