Ρεπορτάζ : Ελένη Δελβινιώτη,Δήμητρα Καδδά
Από : Ελευθεροτυπία
Απίστευτο κι όμως αληθινό... Είναι δυνατόν να είναι όλα έτοιμα για την υπογραφή του δανείου της πέμπτης δόσης, να βρίσκεται στο τραπέζι των συνεδριάσεων το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ υπό την προεδρία της απαστράπτουσας κ. Κριστίν Λαγκάρντ και να αποκαλύπτεται ότι δύο δήμοι της Αθήνας (Ζωγράφου και Αχαρνών) είναι... ανοικτοί σε ξένες τράπεζες;
Ολα μπορούν να συμβούν όταν έχει να κάνει κάποιος με Ελληνες, θα ήταν η πρώτη σκέψη της κ. Λαγκάρντ, που περίμενε ώρες έως ότου το οικονομικό επιτελείο καταφέρει να βρει το δήμαρχο Αχαρνών, να μάθει τι χρωστά και να πληρωθεί το ποσόν με έμβασμα από την Τράπεζα της Ελλάδος, που έμεινε επί τούτου ανοικτή πέραν του ωραρίου για να διευθετηθεί η υπόθεση και να δοθεί το «ΟΚ» για την πέμπτη δόση...
Η υπόθεση θυμίζει την εικόνα αεροδρομίου όταν τα πουλιά μπαίνουν στις τουρμπίνες και ακυρώνουν τις πτήσεις και θα ήταν για τρανταχτά γέλια, αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά και κυρίως αν η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν βρισκόταν κυριολεκτικά στους αιθέρες...
«Μη νόμιμο»
Ηταν η αδυναμία αποπληρωμής ενός δανείου του Δήμου Ζωγράφου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που έχει χαρακτηριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως «μη νόμιμο» και η μη πληρωμή των δόσεων ενός ακόμη δανείου του Δήμου Αχαρνών ύψους 35 εκατ. ευρώ, που απείλησαν να «τινάξουν» στον αέρα την καταβολή της 5ης δόσης.
Τα δύο δάνεια έχουν χορηγηθεί στους δήμους από ξένες τράπεζες, χωρίς να ζητηθούν εγγυήσεις, την περίοδο 2004-2009 και εάν δεν αποπληρωθούν από τους ΟΤΑ θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας. Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Εσωτερικών καταλαβαίνουν ότι πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την οικονομική εξυγίανση των δήμων που βρίσκονται στο κόκκινο, για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινομένα.
Σημαντική λεπτομέρεια, ότι και τα δύο δάνεια υπογράφηκαν μεταξύ των δήμων και ξένων τραπεζών χωρίς να γίνουν αυστηροί έλεγχοι, ούτε από τις τράπεζες που δεν ζήτησαν εμπράγματες εγγυήσεις από τους δήμους ούτε από τις αρμόδιες αρχές.
Αναλυτικά, στο Δήμο Ζωγράφου ο πρώην δήμαρχος Γ. Καζάκος το 2006 προχώρησε σε συμφωνία με την οικογένεια Ζωγράφου για την αγορά μέρους της Βίλας Ζωγράφου, έκτασης 11 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα δινόταν η δυνατότητα στην οικογένεια Ζωγράφου να αξιοποιήσει την υπόλοιπη έκταση με την κατασκευή κτηρίων και πάρκινγκ προς εμπορική αξιοποίηση.
Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου συμφώνησε στην πρόταση του πρώην δημάρχου να πάρει δάνειο ο δήμος για το συγκεκριμένο σκοπό, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση, χωρίς να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, υπέγραψε συμφωνία με την αυστριακή τράπεζα Communal Credit International Bank LTD, η οποία διατηρούσε υποκατάστημα και στην Κύπρο.
Ο δήμαρχος δεν έστειλε τη σύμβαση για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ήταν υποχρεωμένος να κάνει, και η τράπεζα δεν απαίτησε καμία εμπράγματη εγγύηση από το δήμο.
Ετσι ο δρόμος άνοιξε, στο ταμείο του δήμου ήρθε το κονδύλι και ένα μέρος του (19 εκατομμύρια 400 χιλιάδες ευρώ) καταβλήθηκαν στην οικογένεια Ζωγράφου. Οταν ήρθε η ώρα πληρωμής της πρώτης δόσης, ύψους 580.000 ευρώ, οι υπηρεσίες του δήμου αρνήθηκαν να καταβάλουν τα χρήματα, διότι δεν είχαν... έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο τότε δήμαρχος κ. Γ. Καζάκος ανέλαβε την ευθύνη και με προσωπική του εντολή καταβλήθηκε το ποσό της δόσης στην τράπεζα, γεγονός για το οποίο μπορεί να του επιβληθεί καταλογισμός των ποσών, ακόμη και έκπτωση από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου.
Η αυστριακή τράπεζα στη συνέχεια αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και έγινε κρατική. Με τη νέα της διοίκηση διεκδικεί τα χρήματα, μόνο που στη δημαρχία βρίσκεται πλέον ο Κώστας Καλλύρης, ο οποίος αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο χαρακτηρίζει «μη νόμιμη» τη σύμβαση, αρνείται να πληρώσει.
Στο μεταξύ κάτοικοι έχουν απευθυνθεί στο ΣτΕ, το οποίο με απόφασή του απαγορεύει την οικοδόμηση μέρους της Βίλας Ζωγράφου, εκτός αν εκδοθεί για το θέμα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα.
2.000 διορισμοί (!)
Στο Δήμο Αχαρνών το αντίστοιχο δάνειο έχει συναφθεί την περίοδο 2002-2006 επί δημαρχίας Σ. Στριφτού. Ο δήμος, αν και ήταν υπερχρεωμένος, κατάφερε να πάρει δάνειο το 2004 ύψους 35 εκατ. ευρώ από την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, και για το συγκεκριμένο δάνειο υπήρξε και έγκριση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Και σ' αυτό το δάνειο η τράπεζα δεν ζήτησε εμπράγματες εγγυήσεις, ωστόσο οι διαδικασίες σύναψης του δανείου ήταν νόμιμες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη διετία 2004-2006 στο Δήμο Αχαρνών δημιουργήθηκαν δημοτικές επιχειρήσεις και αυξήθηκαν κατά εκατοντάδες οι υπάλληλοι αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων. Πολιτικοί αντίπαλοι του τότε δημάρχου μιλούν για ευνοιοκρατικές προσλήψεις ψηφοφόρων του στο δήμο. Μάλιστα κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους που πληρώθηκαν με τα λεφτά του δανείου, όταν στο δήμο απασχολούνταν μόνο 367 μόνιμοι υπάλληλοι.
Το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στον Ιούλιο στην άμεση σύσταση του Λογαριασμού Εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Ο κ. Καστανίδης δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα προβλεφθεί επιμήκυνση των δανείων που έχουν συνάψει οι δήμοι με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο θα αναλάβει παράλληλα το ρόλο τεχνικού συμβούλου, που θα παρέχει τεχνογνωσία στους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση του χρέους τους.
Τελειώνοντας, να επισημάνουμε ότι αποτελούν σκηνές απείρου κάλλους από την πολυσήμαντη ελληνική πραγματικότητα τα όσα ακολούθησαν, αφού οι έλεγχοι του ΔΝΤ έπεσαν στα δάνεια των δύο δήμων.
Ζήτησαν από την Αθήνα να κάνει την πληρωμή (με έμβασμα στην ΤτΕ) για να καλυφθεί το τυπικό σκέλος και να υπογραφεί η δόση. Ομως το υπουργείο Οικονομικών, για να υπογράψει το ένταλμα, έπρεπε να ξέρει τι χρωστά ο κάθε δήμος, ποιες δόσεις και με τι ημερομηνία είχαν μείνει απλήρωτες.
Ο δήμαρχος Ζωγράφου βρέθηκε και το θέμα λύθηκε (λογιστικά) γρήγορα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συνέβη το ίδιο και με το δήμαρχο Αχαρνών, ο οποίος δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις.
Επειτα από... έρευνα, οι υπηρεσίες του υπουργείου έμαθαν ότι είναι σε ένα γάμο και άρχισε ένας αγώνας εντοπισμού του ίδιου ή άλλων υπαλλήλων των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Αχαρνών απάντησε στις κλήσεις γύρω στις 8 μ.μ. ρωτώντας... χαλαρά αν όλα είναι εντάξει, και προφανώς χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι ένα δάνειο κάποιων εκατ. ευρώ του προκατόχου του μπορούσε να μπλοκάρει μια δόση αξίας 3,2 δισ. ευρώ.