Νίκος Παπανδρέου: Ο Γιώργος μου είχε πει ότι δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός

Μέρες επιλεκτικής μνήμης στο ΠΑΣΟΚ: ο Νίκος Παπανδρέου θυμάται όταν ο Γιώργος του είχε εξομολογηθεί πως δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός. Αυτές οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις έχουν φάει τη χώρα. Οι νόμου του Δαρβίνου περί «φυσικής επιλογής» δεν εφαρμόζονται δυστυχώς στην πολιτική.

Στα γραπτά του, ο Νίκος Παπανδρέου περιγράφει τη ζωή του πατέρα του να κυριαρχείται από συγκρούσεις και πάθη αλλά πάνω απ΄όλα από την μοναδική ικανότητα να πιάνει το σφυγμό του ελληνικού λαού.

Ο Γιώργος δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικός. Με έναν χαρακτήρα που είναι πιο συνεσταλμένος και χωρίς την εκρηκτική φιλοδοξία του πατέρα του: “Μου είχε πει πολλές φορές ότι δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός”, λέει ο Νίκος.

Ο Γιώργος αναζητεί τη συναίνεση εκεί που ο πατέρας του θα γύρευε συγκρούσεις. Αν θέλουμε να το δούμε ψυχαναλυτικά, παιδιά που τους έλειψε ο πατέρας τους θέλουν να είναι αρεστά, και το να θες να είσαι αρεστός, σημαίνει ότι δεν θέλεις συγκρούσεις. Και αν δεν θέλεις συγκρούσεις, δεν μπορείς να δίνεις διαταγές”.

Ωστόσο, λέει ο Νίκος, ο αδερφός του μπορεί να κάνει αυτά που η Ελλάδα χρειάζεται.

(Απόσπασμα από δημοσίευμα στους New York Times)