Την αποτυχία των αποκρατικοποιήσεων ομολόγησε ο Οικονόμου

Του Γιάννη Απέργη
Από : Ελεύθερο Τύπο

Κυνική ομολογία χθες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας δεν πρόκειται να βγει και θα πρέπει να πάμε σε λήψη και νέων ισοδύναμων μέτρων!

Ο κ. Παντελής Οικονομού χθες στη Βουλή «ξέχασε» τη θεσμική του ιδιότητα και ενθυμούμενος τον παλαιό του εαυτό έβαλε ευθέως κατά της ικανότητας της κυβέρνησης να υλοποιήσει το στόχο να αντληθούν τα 50 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα και Θανάση Παφίλη για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΛΑΡΚΟ και του ΟΛΘ, ο κ. Π. Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά πως «στο τέλος θα πωληθούν πολύ λιγότερα και θα το δείτε», αφήνοντας έτσι ερωτήματα για όλο το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση με την Τρόικα.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός, θέλοντας να δραματοποιήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, είπε πως «αν δεν πουλήσουμε θα χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα. Αντιθέτως, θα πάμε σε στάση πληρωμών. Και από μένα μη μου ζητάτε να συμπράξω σε στάση πληρωμών. Πονάω με πολλά από αυτά που βλέπω και αποφασίζονται, αλλά θα πονούσα περισσότερο αν πηγαίναμε σε στάση πληρωμών»!

Ο κ. Παντελής Οικονόμου, καταλαβαίνοντας την πολιτική «γκάφα» ολκής που είχε διαπράξει από το βήμα της Βουλής, έσπευσε να διευκρινίσει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η όποια «τρύπα» από τα 50 δισ. του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων υπάρξει, αυτή θα πρέπει να καλυφθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής… χωρίς βέβαια να πείθει κανέναν πως, εάν για μια ακόμη φορά «πέσουν» έξω οι προβλέψεις των εσόδων, η κυβέρνηση δεν θα καταφύγει και σε νέα σκληρότερα φορολογικά μέτρα κατά των συνήθων ύποπτων, δηλαδή των μισθωτών και των συνταξιούχων!

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Θανάσης Παφίλης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με πρόσχημα τη μείωση του χρέους προχωρά σε ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά την αγριότητα της πολιτικής της κυβέρνησης που οδηγεί το λαό στα τάρταρα».

Η πολιτική διγλωσσία πάντως του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ήταν και χθες «παρούσα», λέγοντας πως όντως ο χαρακτήρας επιχειρήσεων όπως η ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να είναι δημόσιος, αλλά η χώρα είναι στη δυσάρεστη θέση και πρέπει να βρει χρήματα ώστε να πιάσουμε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει με την Τρόικα. Τέλος, ο κ. Παντελής Οικονόμου δεν παρέλειψε να κατηγορήσει και τους «ισχυρούς του χρήματος» (διεθνείς αγορές), οι οποίοι, όπως είπε, «έχουν εξελιχθεί σε κλεπτοκρατία» και επενδύουν μόνο «σε αέρα, δηλαδή σε spreads και CDSs»!