Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της ΠΑ που αποκαλύπτει το Onalert, 140 απαρχαιωμένοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι που έχουν αποσυρθεί εδώ και επτά χρόνια βρίσκονται αποθηκευμένοι σε σε αποθήκες που δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπάρξει έκρηξη!!!
Πρόκειται για τους πυραύλους ΝΙΚΗ,οι οποίοι στις 31 Ιανουαρίου 2004 αποσύρθηκαν μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας στην αντιαεροπορική άμυνα της χώρας. Οι πύραυλοι αυτοί αποθηκεύτηκαν πρόχειρα σε τέσσερις απλές αποθήκες μονάδων της ΠΑ,με την προοπτική ότι θα καταστρέφονταν άμεσα. Η πολεμική κεφαλή κάθε τέτοιου πυραύλου περιέχει καθαρό βάρος εκρηκτικής ύλης 5.800 λιβρών!
Επτά χρόνια μετά οι πύραυλοι παραμένουν αποθηκευμένοι σε :
• Κατσιμίδι
• Κορωπί
• Σκύρο
• Κρήτη
Σ΄ ότι αφορα στο Κατσιμίδι και στο Κορωπί ,οι αποθήκες στις οποίες έχουν στοιβαχτεί οι πύραυλοι, βρίσκονται σχετικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι θα συμβεί αν προκληθεί έκρηξη! Πόσο σοβαρό είναι αυτό το ενδεχόμενο; Για να μην κατηγορηθούμε για κινδυνολογία, αντιγράφουμε επί λέξη το σχετικό έγγραφο του ΓΕΑ:
“Τα συγκεκριμένα βλήματα είναι κατασκευασμένα από τις αρχές της δεκαετίας του 60, δηλαδή ηλικίας άνω των 45 ετών. Λόγω της ιδιόμορφης σύστασης της γόμωσής τους -ειδικότερα της νυτρογλυκερίνης- δημιουργούνται προϋποθέσεις ,σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες,για την πιθανή ύπαρξη αστάθειας της συμπεριφοράς τους”!
Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Σύμφωνα με αξιωματικό της ΠΑ “ακόμη και οι υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες ένας πιθανός καύσωνας για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες, αφού οι θερμοκρασίες μέσα σ΄ αυτές τις αποθήκες ξεπερνούν τους 50 βαθμούς”!
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι “όλα τα βλήματα έχουν ήδη αφοπλιστεί δια της αφαίρεσης των εκρηκτικών μηχανισμών έναυσης”,αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει τίποτα!
Γιατί δεν καταστρέφονται οι επικίνδυνοι πύραυλοι ,τόσα χρόνια; Γιατί κάποιοι στο ΥΕΘΑ ,όλη αυτή τη περίοδο δεν έβρισκαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για τη καταστροφή τους! Δισεκατομμύρια για άχρηστα όπλα βρίσκονταν πολύ εύκολα όμως...
Πηγή : onalert.gr