Έγγραφο που επικαλείται το Reuters με ημερομηνία 16 Ιουλίου, περιλαμβάνει 3 σενάρια για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Τρεις επιλογές για το ελληνικό χρέος
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιέγραψαν τρεις βασικές επιλογές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Reuters.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η πρώτη λύση αφορά στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων και τις πιστωτικές ενισχύσεις για τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης σε "selective default".
Η συγκεκριμένη επιλογή εκτιμάται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στο ελληνικό χρέος, αναλόγως του μεγέθους ενός πιθανού "haircut", καθώς και του μεγέθους της επαναγοράς ομολόγων.
Η δεύτερη λύση βασίζεται στη γαλλική πρόταση για μετακύλιση του χρέους, η οποία δεν περιλαμβάνει πιστωτική ενίσχυση του δημόσιου τομέα, δεν θα πρόσφερε πιστωτικές ενισχύσεις στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα περιλάμβανε επαναγορά ομολόγων. Αυτή η λύση προβλέπει μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των λήξεων των δανείων της Ελλάδας από το EFSF.
Σύμφωνα με το έγγραφο, και αυτή η λύση είναι πιθανό να οδηγήσει σε υποβάθμιση σε "selective default".
Η τρίτη λύση αφορά στην επιβολή φόρου στον χρηματοοικονομικό κλάδο, σε χαμηλότερα επιτόκια και στην επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας από το EFSF και δεν θα περιελάμβανε επαναγορά ομολόγων. Είναι η μόνη που δεν οδηγεί σε χρεοκοπία ή επιλεκτική χρεοκοπία.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, μιλώντας σε σλοβάκικη εφημερίδα, τάχθηκε για ακόμα μια φορά κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας λέγοντας: "Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς δημοσιονομικής κρίσης, θα είναι μια καλή λύση;"