Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κάτη
Από : Ελευθεροτυπία
Την πρεμιέρα του, με αφορμή την αποκάλυψη της «Ε» για τη σχέση του Αντρίκου Παπανδρέου με τη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion, έκανε χθες ως επικεφαλής του νεοσύστατου οικονομικού τμήματος που εδρεύει στο Εφετείο Αθήνας, ο εισαγγελέας Εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης.
Ο νέος οικονομικός εισαγγελέας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της «Ε», σύμφωνα με το οποίο ο αδελφός του πρωθυπουργού, Αντρίκος Παπανδρέου, μετέχει ως υψηλόβαθμο στέλεχος στρατηγικού σχεδιασμού στη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion, η οποία εκτός των άλλων συστήνει νέο μοντέλο διαχείρισης κινδύνων με επένδυση σε CDS (συμβόλαια ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας χωρών), έτσι ώστε να περιορίζεται η έκθεση των χαρτοφυλακίων σε πιθανές χρεοκοπίες χωρών.
Από την πλευρά του, ο Αντρίκος Παπανδρέου με προχθεσινή γραπτή του ανακοίνωση επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με CDS.
Σύμφωνα όμως με την παραγγελία του κ. Πεπόνη, ο εισαγγελέας που θα χρεωθεί την υπόθεση θα πρέπει να διερευνήσει τη βασιμότητα του δημοσιεύματος, ώστε στη συνέχεια να διακριβωθεί εάν έχει τελεστεί κάποιο αδίκημα το οποίο να προσβάλλει την ελληνική οικονομία.
Και τα ερωτήματα που εγείρονται, και αφορούν στην αποτελεσματικότητα της προκαταρκτικής εξέτασης, είναι:
* Ο Ελληνας εισαγγελέας που θα τη διενεργήσει, είναι σε θέση να ανοίξει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ξένης εταιρείας για να δει αν έχει ποντάρει σε CDS και να ποινικοποιήσει την πράξη;
* Κι αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, που η χώρα είναι στο έλεος κερδοσκόπων και τα συμβόλαια που ποντάρουν στην πτώχευση της Ελλάδας έχουν χτυπήσει τιμές-ρεκόρ;
Την ίδια ώρα, πάντως, που ο κ. Πεπόνης αποφάσιζε να κάνει την παρέμβασή του, στην Εισαγγελία της Αθήνας βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα για παιχνίδια κερδοσκόπων σε βάρος της χώρας, την οποία ύστερα από σχετική μηνυτήρια αναφορά η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράικου, είχε αναθέσει σε έναν από τους εισαγγελείς του οικονομικού της τμήματος.
Μια έρευνα που προχωρά, καθώς ήδη έχουν κληθεί και εξεταστεί οι πολίτες που κατέθεσαν την αναφορά, ενώ έχουν προσκομιστεί και στοιχεία από άλλους μάρτυρες.
Η αναφορά στρέφεται «κατά των κερδοσκόπων και των συνεργών τους, Ελλήνων και αλλοδαπών, οι οποίοι, εκτελώντας οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο, χειραγώγησαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους την αγορά των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και όλους τους Ελληνες πολίτες, με ποσό που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 13 δισ. ευρώ».