Αποκαλύψεις σοκ αποσταθεροποιούν τη κυβέρνηση Χριστόφια

Την ώρα που έξω από το προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες είχαν συγκεντρωθεί ζητώντας την παραίτηση του κύπριου προέδρου και της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Χριστόφιας μέσα στο προεδρικό σε μια εκδήλωση για την 37η επέτειο της τουρκικής εισβολής προκαλούσε και πάλι το εθνικό συναίσθημα.

Σε μια εκδήλωση που συμμετείχαν μόνο υποστηρικτές του ΑΚΕΛ και μάλιστα είχαν καλέσει μέσω διαδικτύου τους υποστηρικτές του Χριστόφια να πάνε στην εκδήλωση για να αντικρούσουν την ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας αγανακτισμένων πολιτών.

Ο πρόεδρος Χριστόφια αναφέρθηκε στην ομιλία του για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση λέγοντας και πάλι πως οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν όμως μιλώντας για το πραξικόπημα και την εισβολή χαρακτήρισε τα όσα κάνουν σήμερα απλοί αγανακτισμένοι πολίτες με τα όσα έγιναν τότε αποκαλόντας τους μάλιστα...φασίστες.

"Δεν έχουμε δικαίωμα να διαπράξουμε ξανά παρόμοια λάθη. Δεν έχουμε δικαίωμα να επιδείξουμε παρόμοιες συμπεριφορές γιατί αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα είναι πλήρως καταστροφικά. Ολόκληρη η Κυπριακή κοινωνία οφείλει να προβληματιστεί από ακραίες ενέργειες και δράσεις φασιστικών στοιχείων και σήμερα που φέρνουν στη μνήμη όλων συμπεριφορές και συνθηματολογία οι οποίες λειτούργησαν καταστροφικά για τον τόπο", είπε χαρακτηριστικά. Τότε οι πολίτες που ήταν έξω από το προεδρικό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του και ζητούσαν να παραιτηθεί άμεσα.

Παραιτήθηκε τελικά ο υπουργός Εξωτερικών

Επίσημα υπέβαλε χθες το απόγευμα προς τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια την παραίτησή του ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η απόφασή του είναι αμετάκλητη και είναι μια απόφαση που του υπαγορεύουν η συνείδηση και η ηθική του.

Και ενώ ο Μάρκος Κυπριανού υπέβαλε την παραίτηση του αποκαλυπτική αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του αντίστοιχου υπουργείου της Γερμανίας, όπου φαίνεται πως η χώρα, δύο ημέρες μετά την τραγωδία, εκδήλωσε ετοιμότητα να παράσχει στην Κύπρο μία μονάδα με πέντε γεννήτριες, για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, έφερνε στο φως της δημοσιότητα το κυπριακό site Sigmalive.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, η κυπριακή Κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στην πρόταση της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να καλύψουμε μόνο τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του συνεργείου ειδικών που θα πραγματοποιούσε την εγκατάσταση και τα έξοδα λειτουργίας της μονάδας.

Η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης δεν απαντήθηκε ποτέ από την Κυπριακή Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να καλύψουμε μόνο τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του συνεργείου ειδικών που θα πραγματοποιούσε την εγκατάσταση και τα έξοδα λειτουργίας της μονάδας.

Σύμφωνα με την πρώτη επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 13 Ιουλίου 2011, η κυπριακή πλευρά, εξέφρασε επίσημα την επιθυμία για αποστολή ηλεκτρογεννητριών στην Κύπρο.

Η Γερμανία με τη σειρά της, εξέτασε το ζήτημα αναφέροντας ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές, η μία εκ των οποίων είναι μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου ανακούφισης Καταστροφών, το οποίο μόλις λάβει το αίτημα, το διοχετεύει στα γερμανικά κρατίδια τα οποία ανταποκρίνονται αναλόγως. Πρόκειται για μια «αποτελεσματική διαδικασία ανταπόκρισης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Ο Τμηματάρχης Νοτίου Ευρώπης, αρμόδιος για την Κύπρο στο Γερμανικό ΥΠΕΞ, Karlfied Bergner, σύμφωνα με τις επιστολές που εξασφάλισε το Sigmalive, ενημέρωσε την Κυπριακή πλευρά ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής πλοίου με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού και ότι αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης, ότι ο κ. Bergner, πληροφόρησε την Κυπριακή πλευρά ότι στην Κύπρο θα βρισκόταν την επομένη, ο Γερμανός ΥΠΑΜ, με σκοπό να επιθεωρήσει γερμανικό στόλο, ενόψει κατάπλου γερμανικού υποβρυχίου στο λιμάνι Λεμεσού και με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας του, θα ήταν σε θέση να ανακοινώσει την παροχή του πλοίου. Η Κυπριακή πλευρά, όπως φαίνεται, δεν γνωστοποίησε, προς το παρόν, στην Γερμανία, τις προθέσεις της, παρόλο που στην επιστολή φαίνεται ότι πρώτη η Κύπρος ζήτησε βοήθεια. Στη επιστολή αναφέρεται επίσης ότι στάλθηκε από τη Γερμανία το ενδεικτικό κόστος μιας μονάδας με πέντε γεννήτριες.

Σε δεύτερη επιστολή, μια μέρα μετά, στις 14 Ιουλίου, ο κ. Bergner, πληροφόρησε την Κυπριακή πλευρά ότι η Γερμανία ανταποκρίνεται στο Κυπριακό αίτημα για αποστολή ηλεκτρογεννητριών, εν αναμονή προσφοράς από την πλευρά μας. Προσφορά η οποία δεν στάληκε ποτέ.

Εν τω μεταξύ, ο αν. Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Dr Κoch, παρότρυνε την Κυπριακή πλευρά να οριστικοποιήσει την αποδοχή της προσφοράς, ακόμα την ίδια μέρα, εάν αυτό καθίστατο εφικτό, ώστε να προλάβει η Γερμανία να προχωρήσει στη φόρτωση των ηλεκτρογεννητριών σε πλοίο, που θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει άμεσα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Γερμανία πρότεινε να στείλει εμπειρογνώμονες, με σκοπό να εκτιμήσουν τις ζημιές και να επισκευάσουν την Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Η Γερμανική πρεσβεία, επιβεβαίωσε και τις τρεις προαναφερθείσες προτάσεις της Γερμανίας, στις οποίες η Κύπρος δεν έδωσε , προς το παρόν, οποιαδήποτε απάντηση.

Η Κυπριακή Πρεσβεία στο Βερολίνο, επιβεβαίωσε επίσης την πληροφορία. Εκπρόσωπος της Πρεσβείας, δήλωσε στο Sigmalive ότι η πρεσβεία ανέλαβε απλώς τη αρχική μεσολάβηση, μέχρις ότου γίνει η πρώτη επαφή και στη συνέχεια τα ινία ανέλαβαν τα αρμόδια τμήματα στην Κύπρο για να συνεχίσουν τις επαφές με τις Γερμανικές Αρχές.

«Μπαλάκι ευθυνών»

Το Υπουργείο Εξωτερικών, δια του Γενικού Διευθυντή του Νίκου Αιμιλίου, δήλωσε στο Sigmalive ότι το ΥΠΕΞ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το ζήτημα και ότι απλώς μετέφερε την απάντηση της Γερμανίας, στο Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Αιμιλίου, είναι το πλέον αρμόδιο. «Εμείς διαδραματίσαμε ρόλο ταχυδρόμου. Τώρα, για πρώτη φορά ακούω από εσάς ότι δεν έχουμε αποδεχτεί ακόμα την πρόταση της Γερμανίας», κατέληξε ο Γ. Διευθυντής του ΥΠΕΞ.

Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε με τη σειρά του στο Sigmalive ότι, πέραν του Ισραήλ, καμιά άλλη χώρα δεν πρόσφερε τη δωρεάν βοήθεια της στην Κύπρο.

Όσον αφορά τη γερμανική βοήθεια, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι είχε λάβει πρόταση από τη Γερμανία στις 14 του Ιούλη και την έστειλε αμέσως στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η αρμόδια. «Δεν αρνηθήκαμε τίποτε ακόμα ούτε απορρίψαμε την πρόταση της Γερμανίας, αλλά επεξεργαζόμαστε το θέμα».

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σχετικά με την γερμανική πρόταση που ήρθε στην Κύπρο στις 13 και 14 του Ιούλη, αναφέρει ότι την επεξεργάζεται ειδική ομάδα τεχνοκρατών της ΑΗΚ, η οποία κατέχει όλες τις προτάσεις, από όπου και αν αυτές προέρχονται. Σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα από τα κατεχόμενα, η Αρχή αναφέρει ότι ήταν η πιο γρήγορη λύση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το κυπριακό site με τον Πρόεδρο της ΑΗΚ, Χάρη Θράσου, ανέφερε ότι σήμερα ενημερώθηκαν για το θέμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι μόλις 1 μεγαβάτ είναι η ισχύς ρεύματος που μπορούν να μας δώσουν.

Τονίζεται ότι  η ΑΗΚ έχει στα χέρια της 120 προσφορές από ιδιώτες για γεννήτριες με παρεχόμενες ποσότητες πέραν των 30 μεγαβάτ, οι οποίες θα αξιολογηθούν και την Πέμπτη θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Πηγή : onalert.gr