Ρεπορτάζ : Ανέστης Ντόκας
Από : Καθημερινή
Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αίτηση της Expert Ελλάς (βασικός μέτοχος με ποσοστό 48% της εισηγμένης Εικόνα & Ηχος) για την υπαγωγή της στο άρθρο 99. Ετσι μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ατλάντικ τον Ιούνιο να ενταχθεί στον συγκεκριμένο νόμο και να αντιμετωπίζει σήμερα την πιθανότητα χρεοκοπίας, η εξέλιξη για την εισηγμένη βορειοελλαδίτικη επιχείρηση Εικόνα & Ηχος είναι θετική σε πρώτη φάση. Να σημειώσουμε ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της αλυσίδας ανέρχονται στα 32 εκατ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό, τα 24,1 εκατ. ευρώ τα οφείλει σε προμηθευτές και τα υπόλοιπα κεφάλαια, 8,3 εκατ. ευρώ, είναι οι τραπεζικές υποχρεώσεις της. Οι επόμενες κινήσεις μετά την έγκριση του αιτήματος για το άρθρο 99 αφορά τον ορισμό δικάσιμου από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ μπορεί το δικαστήριο να παρέχει ακόμη τη δυνατότητα προσωρινής διαταγής μέχρι την τακτική δικάσιμο και, όταν συζητηθεί η υπόθεση, ορίζεται ένας πραγματογνώμονας-μεσολαβητής, ο οποίος εντός διμήνου πρέπει να υποβάλει ένα σχέδιο συνδιαλλαγής με τους πιστωτές, στο οποίο να συμφωνούν τουλάχιστον το 50% από αυτούς (με βάση τα ποσά που διεκδικούν). Στην περίπτωση της Ατλάντικ που είχε απορριφθεί το αίτημά της για το άρθρο 99 δεν υπήρξε η πολυπόθητη συνδιαλλαγή με τους πιστωτές της αλυσίδας, αφού μόλις το 6,7% αυτών συναίνεσε στη συγκεκριμένη πρόταση. Επιπλέον, η εταιρεία κατέθεσε δήλωση παύσης πληρωμών.
Μέχρι σήμερα άλλες 13 εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν υπαχθεί ή έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Πρόκειται για τις: Αττικατ, Ridenco (που διαθέτει τα εμπορικά σήματα Τimberland, Νautica κ.ά.), ΣΑΟΣ, Αφοί Μεσοχωρίτη, Altec, Εδραση Ψαλλίδας, Microland, Lannet, Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Betanet, Θεμελιοδομή (διεγράφη από το Χ.Α. στις 23/3/2007), Νεώριον Σύρου, Alter.
Πολλά δικηγορικά γραφεία που εξειδικεύονται στο πτωχευτικό δίκαιο υποστηρίζουν στην «Κ» ότι το 2011 και κυρίως το 2012 θα είναι οι χρονιές του άρθρου 99. Η οικονομική ασφυξία απειλεί το μέλλον πολλών εισηγμένων εταιρειών. Αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιτύχουν συναίνεση με τους πιστωτές τους για να κερδίσουν χρόνο πριν δρομολογηθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ιάκωβο Βενιέρη, που εξειδικεύεται στο Πτωχευτικό Δίκαιο, «η υπαγωγή στο άρθρο 99 δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι η εταιρεία θα μπορέσει να σωθεί από το οικονομικό αδιέξοδο. Αντίθετα, λαμβάνει μια μικρή παράταση και θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεράσει το φάσμα της χρεοκοπίας». Ο κ. Βενιέρης σημειώνει στην «Κ» ότι «το 2012 αναμένεται να έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία για το πόσες είναι οι επιχειρήσεις που εισήλθαν στον πτωχευτικό νόμο και πόσες κατάφεραν να διασωθούν, γιατί ο νόμος ψηφίσθηκε νωρίς το 2007 και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα». Επιβεβαιώνει, ωστόσο, στην «Κ» ότι πολλά δικηγορικά γραφεία δέχονται καθημερινά δεκάδες αιτήσεις υποψήφιων εταιρειών για το άρθρο 99, αλλά πρέπει να γίνεται προσεκτικός διαχωρισμός με εκείνες τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις διατάξεις του νόμου για να ρυθμίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Τα τελευταία στοιχεία από το Πρωτοδικείο Αθηνών και το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι σε καθημερινή βάση περισσότερες από 40 επιχειρήσεις αιτούνται να υπαχθούν στο άρθρο 99, ενώ πάνω από 14.000 επιχειρήσεις έχουν διαγραφεί από τα μητρώα των επιμελητηρίων της χώρας το α΄ τρίμηνο του 2011, εξαιτίας χρεοκοπίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη «οι τράπεζες προσπαθούν να διασώσουν τις εταιρείες, αλλά θέτουν δύο βασικές παραμέτρους για την επίλυση ρευστότητας:
α) H εταιρεία να έχει επιχειρηματικό «παρών» μέσω εξωστρέφειας και ελεγχόμενου δανεισμού.
β) Nα διασφαλίζονται τα κεφάλαια που έχουν δώσει οι τράπεζες μέσω εγγυήσεων (ακίνητα, μηχανολογικός εξοπλισμός) που διαθέτουν οι δανεισμένες επιχειρήσεις.