Η «επιλεκτική χρεοκοπία» έχει πολλές επιπτώσεις

Ενώ οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν μια λύση στην κρίση χρέους, θα πρέπει να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι μια υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στην κατηγορία της «χρεοκοπίας» ή της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση που αγγίζει εδώ και κάποιες εβδομάδες και άλλες, μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Οι ξένοι οίκοι έχουν προειδοποιήσει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα θεωρηθεί καταναγκαστική και γι’ αυτό θα υπάρξει υποβάθμιση.

Ακολουθούν τέσσερα σενάρια για τις πιθανές επιπτώσεις που θα επέφερε μία υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default):

1. Μετάδοση της κρίσης. Υποβάθμιση στην κατηγορία «χρεοκοπία» θα επιδεινώσει την κρίση που τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησε τις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων σε υψηλό 14 ετών πάνω από το 6% – και θα καταστήσει μεγαλύτερο το κόστος δανεισμού για τις χώρες αυτές. Θα προκαλέσει υποβαθμίσεις αξιολογήσεων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, οδηγώντας τις διαφορές αποδόσεων από τα γερμανικά ομόλογα (spread) σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αυτό θα κάνει δυσκολότερο για τις τράπεζές τους, που εξαρτώνται ήδη σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, να αντλήσουν κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το 7%, επίπεδο που καθιστά το κόστος χρηματοδότησής τους μη διατηρήσιμο, ενώ πρόσθετες πιέσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν στα γαλλικά ομόλογα εν μέσω φόβων ότι η κρίση μεταδίδεται στις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Εάν η Πορτογαλία δεν μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, τότε οι ισπανικές τράπεζες θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα και θα αναγκαστεί η Ισπανία να διασώσει τα πιστωτικά της ιδρύματα, προκαλώντας επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της. Η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί από τον μηχανισμό στήριξης, ενώ είναι συνδεδεμένη με την ιταλική οικονομία, η οποία επίσης δεν μπορεί να αντέξει τη χρηματοδότηση της Ισπανίας. Ταυτόχρονα θα δέχονταν πλήγμα οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες.

2. Ενέχυρα. Οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας ως ενέχυρα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ έχει πει πως αν η Ελλάδα υποβαθμιστεί στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», θα σταματήσει να αποδέχεται τα ομόλογά της ως ενέχυρο, αφήνοντας τις περισσότερες τράπεζες της χώρας χωρίς κεφάλαια. Αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να προχωρήσει σε κάτι τόσο δραστικό και αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους, όπως ελαστικοποίηση του κριτηρίου της αξιολόγησης ή ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) που ήδη χρησιμοποιεί η Ιρλανδία.

3. Τράπεζες. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις σημαντικές διαγραφές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες σε περίπτωση χρεοκοπίας.

4. Αμοιβαία Κεφάλαια. Δεν αναμένεται να πυροδοτηθούν σημαντικές πωλήσεις από τα μεικτά αμοιβαία κεφάλαια, καθώς πολλά από αυτά έχουν ήδη ρευστοποιήσει τους ελληνικούς τίτλους μετά την υποβάθμισή τους στην κατηγορία junk. Από τα 2.098 αμοιβαία κεφάλαια (μεικτά και διαθεσίμων) που λειτουργούν στη Βρετανία, μόνο τα 141 έχουν επενδύσεις σταθερού εισοδήματος στην Ελλάδα.

Πηγή : Reuters