Συνάντηση Σαμαρά-Μπερίσα στο περιθώριο της Συνόδου

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς συνάντησε, με πρωτοβουλία του, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Σ. Μπερίσα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας. Ειδικότερα ο κ. Αντώνης Σαμαράς:

- Ζήτησε από τον κ. Μπερίσα τον απόλυτο σεβασμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας των Βορειοηπειρωτών, που ζει μέσα στα σύνορα του αλβανικού κράτος, υπογραμμίζοντας ότι η μειονότητα αυτή αποτελεί την καλύτερη γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών

- Έθεσε στον κ. Μπερίσα ειδικότερα ζητήματα, που απασχολούν τη μειονότητα, μεταξύ των οποίων τα θέματα απάλειψης της εθνικότητας και του θρησκεύματος από τα κρατικά έγγραφα, θέματα μειονοτικών περιουσιών, εκπαίδευσης κ.λ.π.

- Συζήτησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, το ξεμπλοκάρισμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας (ύστερα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος).