Στα 3,3 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» σε έσοδα και δαπάνες στο 11μηνο

Του Προκόπη Xατζηνικολάου
Από : Καθημερινή

Επί ξυρού ακμής κινούνται τα στοιχεία του προϋπολογισμού και πλέον είναι ο ορατός ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων μέτρων. Η «μαύρη» τρύπα στο 11μηνο του έτους προσεγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ, με τα έσοδα να κινούνται πτωτικά και τις δαπάνες να εκτοξεύονται. Ο μόνος τρόπος να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός του 2011 με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, είναι να «θυσιαστεί» για μία ακόμη χρονιά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν στο 11μηνο στα 43,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού. Ωστόσο, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα ειδικά έσοδα από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου ύψους 785 εκατ. ευρώ (από ΟΠΑΠ και κινητή τηλεφωνία). Ακόμα και με τον συνυπολογισμό αυτών, τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα του 2010 κατά 3,1%. Οι επιστροφές φόρων ανέρχονται στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου στο ποσό των 4,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για το σύνολο το έτους, το Δημόσιο έχει υπολογίσει να επιστρέψει περί τα 5 δισ. ευρώ. Βέβαια ακόμα εκκρεμεί η εκκαθάριση περίπου 500.000 δηλώσεων, ενώ είναι σε εξέλιξη και προηγούμενες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που δεν αφορούν μόνο το εισόδημα αλλά και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Με τα δεδομένα αυτά προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει να εισπραχθούν ή να βεβαιωθούν το τελευταίο 20ήμερο φόροι ύψους 7,47 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των δαπανών παρατηρείται υπέρβαση ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον ετήσιο στόχο. Οι δαπάνες έφθασαν τα 62,7 δισ. ευρώ ενώ οι πρωτογενείς τα 46,4 δισ. ευρώ. H αύξηση αυτή στις δαπάνες οφείλεται κυρίως:

– στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 20,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010,

– στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 3,0% ή 1,3 δισ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στο 11μηνο στα 20,5 δισ. ευρώ και για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να μην ξεπεράσει τα 21,7 δισ. ευρώ. Εφόσον οι δαπάνες και τα έσοδα συνεχίσουν την πορεία των επόμενων μηνών, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να βρει τον τρόπο που θα οδηγήσει το έλλειμμα τουλάχιστον κοντά στον στόχο που έχει τεθεί από κοινού με τους δανειστές μας. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται όλοι οι υπουργοί να «κουρεύουν» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα έσοδα του ΠΔΕ αυξήθηκαν στο 11μηνο κατά 81,2% σε σχέση με το περυσινό διάστημα, ενώ οι δαπάνες καταγράφουν υστέρηση 40,1%. Συγκεκριμένα έχουν δαπανηθεί 4,2 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αποδοθούν από το κράτος ακόμα 2,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ή μέρος αυτού πιθανόν να περιοριστεί.